Румен Радев пред ООН: България е загрижена за глобалните заплахи за сигурността

В първия ден на сесията на ООН видеообръщение направи и българският държавен глава

В Ню Йорк започнаха изказванията на държавни глави в рамките на 76-ото Общо събрание на ООН. Джо Байдън държа първата си реч в качеството си на американски президент. Дебют направи и новият ултраконсервативен ирански президент Ебрахим Раиси.

В първия ден на сесията на ООН видеообръщение направи и българският държавен глава Румен Радев. В него държавният глава подчерта, че България е загрижена за трайните заплахи за сигурността в световен мащаб. Пред обединените нации Радев изрази загриженост и за влошаващата се обстановка в Афганистан. Във видеобръщението си президентът допълва, че България е положила всички усилия за наличието на достатъчно ваксини.

„Най-важните задачи пред нас са: Да предотвратим разпространението на коронавируса; да се фокусираме върху глобалното икономическо възстановяване и да намалим растящите икономически неравенства; да ускорим напредъка в борбата с климатичните промени и устойчивото развитие; да се борим с тероризма и трансграничната престъпност, както и да засилим киберсигурността“, изтъкна българският президент.

„Трябва да съживим ООН, за да се справим ефективно с редица предизвикателства, пред които днес е изправен светът. За тази цел България ще продължи да работи за ефективна Организация на обединените нации, готова да отговори на нуждите на човечеството през 21-ви век. Подкрепяме всеобхватната реформа във всички сфери на дейност на организацията. България приветства доклада на генералния секретар „Нашият общ дневен ред“. Особено похвално за нас е, че той е ориентиран към бъдещето, с ясен фокус върху младежта, защото решенията, вземани днес ще предопределят живота на идните поколения. България е силно ангажирана с финансовите си задължения към ООН и е загрижена за продължаващите предизвикателства по отношение на ликвидността, които подкопават способността на Организацията да осъществява своите мандати и да извършва своята работа“, заяви Румен Радев.

 

Подобни статии

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик на пътностроителна...

Още в катергорията

Бойко Рашкков: Шеф на МВР при Борисов бил на заплата при наркобос

Собственик на фирма от магистралите изнася милиони в Дубай Собственик...

В ЦИК гневни заради покана за среща от президентството: Твърдо ще я откажем!

“Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от...