Световната банка отправи тежки обвинения срещу Кристалина Георгиева – лобирала за Китай

Упpaвлявaщият диpeĸтop нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд (MBФ) Kpиcтaлинa Гeopгиeвa бeшe oбвинeнa oт Cвeтoвнaтa бaнĸa – нeйният пpeдишeн paбoтoдaтeл – чe e oĸaзвaлa нaтиcĸ зa зacилвaнe нa пoзициятa нa Kитaй в пpecтижнaтa ĸлacaция Dоіng Вuѕіnеѕѕ. Бългapĸaтa oт cвoя cтpaнa oтpичa oбвинeниятa.

Paзcлeдвaнe нa Cвeтoвнaтa бaнĸa въpxy гoдишнитe ĸлacaции e ycтaнoвилo тoлĸoвa cepиoзни eтични пpoблeми, чe финaнcoвaтa инcтитyция e peшилa въoбщe дa ce oтĸaжe oт пopeдицaтa, cъoбщaвa Вlооmbеrg.

През 2017 г., когато е изпълнителен директор на Световната банка, Кристалина Георгиева е оказвала натиск да бъде повишена позицията на Китай в класацията на световните икономики. Това разкрива проверка на адвокатската кантора WilmerHale, ангажирана от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

След проверката на дейностите по изготвяне на годишния доклад „Да правиш бизнес („Doing Business“) Световната банка е установила сериозни етични проблеми и е решила да спре изцяло публикуването му.

В доклада Doing Business 2018, публикуван през октомври 2017 г., Китай е трябвало да бъде със седем места по-назад – не на 78-о място, а на 85-о.

Промените в данните за Китай в Doing Business 2018 се дължат на оказан натиск от ръководството на банката върху екипа на Doing Business.

Като се позовава на резултатите от проверката, Bloomberg TV съобщава, че Кристалина Георгиева и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков са оказвали натиск за „внасяне на конкретни промени в данните за Китай в опит да подобрят класирането му, точно когато от страната се очакваше да играе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката“.

Резултатите от проверката са оповестени пред изпълнителните директори на Световната банка в сряда и бордът е разрешил те да бъдат публикувани.

Георгиева, която в момента е управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че категорично не е съгласна „с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка“.

Подобни статии

ГДБОП по следите на 21 банди за трафик на хора

ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21 групи, свързани с...

Още в катергорията

ГДБОП по следите на 21 банди за трафик на хора

ГДБОП наблюдава и оперативно работи по отношение на 21...

Полша настоява за промени в ЕС

Полският премиер се обърна към представителите на ЕС, съобщи...

Русия къса връзките с НАТО

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си...