СЗО призова за глобален мораториум върху трета ваксинационна доза

Световната здравна организация призова за глобален мораториум върху поставянето на трета ваксинационна доза срещу коронавируса до края на годината, съобщи БНР.

Причината са ниските нива на имунизация в развиващите се страни. По думите на ръководителя на организацията Тедрос Гебрейесус нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10 процента от населението си:

„Понеже производителите приоритизираха или бяха задължени да спазят двустранни договорки с богати страни, готови да платят максималното. Те обещаха да дарят един милиард дози, но по-малко от 15% от тези дози се материализираха. Не искаме повече обещания, искаме ваксини. Днес призовавам мораториумът да бъде продължен поне до края на годината, за да може всяка държава да ваксинира поне 40% от населението си“.

Тедрос Гебрейесус допълни, че т.нар. бустерни дози са необходими за хора в рискови групи, както и за ваксинираните, които не са създали антитела срещу коронавируса, но масовото им поставяне би възпрепятствало глобалните ваксинационни усилия.

Подобни статии

850 са новите заразени с COVID у нас, 27 са починали

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през последните 24...

Още в катергорията

850 са новите заразени с COVID у нас, 27 са починали

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през...

2192 новозаразени с COVID-19 за денонощие, почти 5000 души са в болници

Оздравелите за последното денонощие са 1030 2192 са новозаразените с...

2360 нови случая на COVID-19

1228 са излекуваните за последното денонощие  2360, с 1902 случая...