Съюзници на Тайван се застъпиха за страната по време на Общото събрание на ООН

Под натиска на Китай Тайван бива изключен от ООН през 1971 г. и оттогава се бори за членство в организацията

Парагвай, Белиз и Сейнт Китс и Невис, три от 15-те членове на ООН, които имат официални дипломатически връзки с Тайван, изразиха подкрепата си към страната за нейното включване в ООН по време на Общото събрание на ООН в петък.

Във видео, излъчено по време на 76-тата сесия на Общото събрание на международната организация в Ню Йорк, президентът на Парагвай заяви, че универсалността е основен принцип на ООН и въз основа на него „ние подкрепяме включването на Тайван в системата на ООН“.

Тайван бе изключен от организацията през 1971 г., когато повечето страни се обърнаха към Китай.

Премиерът на Белиз присъства лично на заседанието и подчерта, че многостранната система на ООН трябва да бъде приобщаваща, за да се използва капацитетът на всички страни и да се затвърди международното сътрудничество там, където е необходимо. Той каза още, че партньорството на Белиз и Тайван се основава на общи ценности като демокрация, свобода, правата на човека и върховенството на закона, като подчерта, че Тайван е оказал ценна помощ в предоставянето на медицински консумативи и финансова подкрепа, за да помогне на страната да се справи с пандемията, причинена от Covid-19.

„Белиз призовава Тайван да бъде включен в Организацията на обединените нации и нейните специализирани агенции. Това ще засили допълнително международното сътрудничество“.

Премиерът на Сейнт Китс и Невис на свой ред призова за включване на островната страна в общността на ООН. Във видео, излъчено по време на сесията на Общото събрание, той похвали постиженията и успехите на Тайван, като заяви, че страната му силно вярва, че Тайван има важна роля в международната стратегия за развитие.

„Тайван демонстрира, че може да бъде истински партньор в здравеопазването и видяхме неговия отговор на пандемията. Моята страна очаква с нетърпение Тайван да бъде включен в системата на ООН и нейните срещи, механизми и дейности“.

Петък бе четвъртият ден от тазгодишното заседание на Общото събрание и дотогава осем от съюзниците на островната страна бяха направили своите изявления. Седем от тях изразиха подкрепата си за острова, докато осмият – Ходнурас – не спомена страната за шета поредна година.

 

Подобни статии

Овладян е големият пожар в Елховско

Овладян е вече големият пожар в землищата на селата Раздел, Малко...

Още в катергорията

Овладян е големият пожар в Елховско

Овладян е вече големият пожар в землищата на селата...

От Коледа обмислят парното да поскъпне шоково

Възможно е да плащаме по-скъпо парно и топла вода...

„Роснефт“ предупреди, че има опасност от повишаване на цените на горивата в Германия

Руската петролна компания "Роснефт" предупреди, че производството на рафинерията...