Талибаните закриха Министерството на мира

„Не знаем какво ще се случи след това“, каза началникът на отдела на ведомството в провинция Бамиян Наджибола ал-Козай. „Има криза в Афганистан, стотици хора се тълпят пред всяка банка в Кабул”

Представители на радикалното движение на талибаните затвориха всички регионални офиси на афганистанското Министерство на мира – структура, създадена за преговори с общностите. Това заяви началникът на отдела на ведомството в провинция Бамиян (в централната част на страната) Наджибола ал-Козай.

„Всички регионални офиси са затворени. Служители на министерството от провинциите са се преместили в Кабул, работата в централния офис е преустановена“, каза началникът.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Според него служители на отдела – около хиляда души – не са получавали заплата след завземането на властта от талибаните. „Не знаем какво ще се случи след това“, каза той. „Има криза в Афганистан, стотици хора се тълпят пред всяка банка в Кабул.“

Длъжностното лице отбеляза, че клонът на министерството в Бамиян е затворен от неделя. „Талибаните окупираха сградата и иззеха цялото й оборудване“, каза ал-Козай.

Министерството на мира в Афганистан бе създадено през януари 2020 г. с указ на тогавашния президент Ашраф Гани. Целта му беше да ускори напредъка на мирните преговори с талибаните. Регионалните офиси работеха в седем провинции.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да не санкционират...

Още в катергорията

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...

Макрон съобщи в „Туитър“, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу коронавируса

Френският президент Емануел Макрон публикува съобщение в "Туитър", за...