Технологии и култура събраха на една дискусионна маса учени от Австрия, Италия, Германия и България

С приветствие към участниците в Кръглата маса се обърна директорът на „Дом Витгенщайн“ доц. д-р Румяна Конева. За домакинството на българската делегация и топлия прием благодари ректорът на УниБИТ проф. дн Ирена Петева

През изминалите няколко дни Българският културен център във Виена, Австрия „Дом Витгенщайн“ се превърна в средище за обсъждане на образователни, научни и културни въпроси. Темата на форума бе „Нови парадигми на висшето образование и в научните изследвания в университетска информационна среда“.

В Българския културен дом „Витгенщайн“ в два последователни дни бяха представени научни проекти, по които работи висшето училище „Приложение на смесената реалност в обучението и популяризирането на културно-историческото наследство в университетска информационна среда“, ръководен от проф. дн Ирена Петева, и „Концептуален образователен модел за повишаване на информационната грамотност в условията на университетска информационна среда“, ръководен от проф. д.ик.н. Стоян Денчев.

С приветствие към участниците в Кръглата маса се обърна директорът на „Дом Витгенщайн“ доц. д-р Румяна Конева. За домакинството на българската делегация и топлия прием благодари ректорът на УниБИТ проф. дн Ирена Петева.

В знак на признателност към двете нации присъстващите в голямата зала на храма на културата в сърцето на австрийската столица изслушаха химните на Австрия и България. Сред гостите на тържеството беше проф. д-р Мартин Щигер – CEO of Vienna International Studies and Rector of Allensbach Hochshule, който в изказването си акцентира на социализацията на културно-историческото наследство в Р Австрия като добър пример в научната и културната дипломация.

Форумът бе официално открит от проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Той бе модератор на първия панел, а вторият панел на кръглата маса бе в ръцете на проф. дн Ирена Петева. Участниците във форума обсъдиха напредъка по двата проекта и набелязани цели за бъдещо развитие в посока съвместно партньорство с австрийските колеги.

На кръглата маса бяха дискутирани структурни и функционални характеристики на компонентите на информационната среда, виртуалното представяне на културното наследство, образователни и културни политики в информационното общество в условия на глобализация, медии и културно наследство – образователни парадигми в обучението на поколението Z, и пр. По време на свободните дискусии в следобедните часове доц. дн Иван Тренчев обърна специално внимание на възможностите на 3D технологиите в съвременното обучение и популяризиране на културно-историческото наследство.

В контекста на представените данни проф. д-р Тереза Тренчева и проф. д.ик.н. Стоян Денчев направиха кратко съобщение за концептуалния модел на емпиричното изследване сред студенти и преподаватели по въпросите на информационната грамотност и в частност интелектуалноправната грамотност.

Специален гост на Кръглата маса беше доц. д-р Соня Пенкова, директор на Национален Военноисторически музей и преподавател в УниБИТ. Тя представи на участниците на форума изложбата от колекцията на Военноисторическия музей с картини на български военни художници от периода на Първата световна война, която беше експонирана в „Дом Витгенщайн“ по повод Деня на независимостта – 22-ри септември.

Снимки: УниБИТ

Подобни статии

Още в катергорията

Съдът остави зад решетките чужденците, крали секретни данни от „Арсенал“

Тримата чуждестранни граждани - двама литовци и един руски...

ДПС с пакет от мерки срещу кризата

„Издигайки свой кандидат за президент, казваме – на България...