Унгария и „Газпром“ подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на руския газов гигант „Газпром“ Алексей Милер се очаква да подпишат ново дългосрочно споразумение за доставка на природен газ за Унгария, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на външното министерство на страната.

Шефът на руския доставчик „Газпром“ – Алексей Милер е на посещение в Будапеща, като церемонията по подписването се очаква да се стои в ранния следобед.

В края на миналия месец Унгария обяви, че е договорила с Русия всички условия за нова дългосрочна сделка за доставка на природен газ, която да влезе в сила от 1 октомври тази година.

Външният министър Петер Сиярто заяви в края на август, че споразумението с „Газпром“ ще бъде за 15 години с възможност за промяна на закупените количества след 10 години.

Той също така каза тогава, че вече е договорена цената и че „Газпром“ ще доставя 4,5 милиарда кубически метра природен газ до Унгария годишно по два маршрута: 3,5 милиарда кубически метра през Сърбия и 1 милиард кубически метра през Австрия.

В миналото Унгария разчиташе на по-голямата част от вноса на природен газ от Русия да бъде доставян по тръбопровод през Украйна. Въпреки това през последните години Будапеща диверсифицират вноса на газ, като отвори трансгранични междусистемни връзки с повечето от съседите си и осигури доставки от Royal Dutch Shell през пристанище за втечнен природен газ (LNG) в Хърватия.

Източник: БНР

Подобни статии

В Турция отново арестуват военни

Сред заподозрените са 110 студенти във военни училища, които бяха изгонени...

Още в катергорията

В Турция отново арестуват военни

Сред заподозрените са 110 студенти във военни училища, които...

Преди 80 години започва депортацията на евреите от Берлин

  “Всяка година идваме тук, за да си спомним за...

ЕК: София и Скопие да решат приоритетно двустранните си въпроси

Комисията изразява задоволство, че властите в бившата югорепублика демонстрират...