Хотелиери и ресторантьори: Протестът на туристическия бизнес не е политически

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя на опитите да се придаде политическа окраска на предприетите през последните дни действия в защита на туризма в България, съобщиха от организацията.

В сектор туризъм работят хиляди хора с различни политически разбирания и ориентация, но обединени от една основа цел – осигуряване на благоприятна бизнес среда за развитие на туризма в България, запазване на работните места и гарантиране на основното право на труд, подчертават от БХРА. Затова от организацията призовават политическите партии да проявят уважение към аполитичността на исканията и да не правят опити да се възползват от предприетите от протестни действия.

Според БХРА предприетите протестни действия на туристическия бизнес имат единствено икономически и браншови искания. Те са в унисон с основните цели и задачи, които са записани в Меморандума между Алианса на туристическата индустрия в България /АТИБ/ и Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ).

От туристическия бизнес са категорични, че при доказана необходимост от рестрикции, породени от налагане на здравни мерки, които ограничават дейността им, е задължително паралелно с това да се предприемат и икономически мерки за обезщетение на фирмите, служителите и самонаетите, и за компенсации с цел съхраняване на работните места в туристическия сектор.

При влошаване на епидемиологичната обстановка, която изисква налагане на мерки, свързани с ограничаване на голямото струпване на хора, трябва да се затварят всички търговски обекти, с изключение на здравни заведения, аптеки и магазини за хранителни стоки, предлагат от бизнеса. Извършването на търговска дейност да не се обвързва със задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе като такава с нормативен акт, настояват още от туристическия бранш. При налагане на регионални мерки за тях да бъдат предвидени същите компенсации, както за мерките, наложени в цялата страна, се предлага още.

В подписания меморандум от АТИБ и КБТБ настоява още всички размери и срокове по обезщетенията задължително да бъдат съгласувани между Националния координационен щаб и централната изпълнителна власти, преди въвеждане на ограничителни мерки от властите.

Бизнесът настоява компетентните държавни органи в спешен порядък да съдействат за въвеждането на регулация за определяне на обоснована и поносима цена на тока за бизнеса.

От туристическия сектор искат намалената данъчна ставка от 9 на сто за заведения, кетъринг и всички останали дейности в туризма, за които тя изтича в края на 2021 г., да остане действаща за неограничен период от време като антикризисна мярка, каквато е и европейската практика.

От бизнеса настояват и за предприемане на действия за решаване и на други важни, приоритетни и кризисни въпроси, касаещи запазването и развитието на туризма в България, като националната реклама, концесиите на плажовете и ски пистите, сезонните работници и др.

Подобни статии

„Булгаргаз“: Очакваме газовата връзка с Гърция да бъде въведена в експлоатация най-късно до 1 юли

След поредното отлагане на пускането в експлоатация на газопровода IGB, „Булгаргаз“...

Още в катергорията

Икономист: Възможен е нов скок на цените на тока през април

Инфлацията ще се окаже по-сериозен проблем от пандемията, прогнозира...