Янаки Стоилов: Вписването на сделките в имотния регистър вече става без забавяне

Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите отчети на търговските дружества, подчертава той

Вписването на сделките в имотния регистър вече става без забавяне. Това каза министърът на правосъдието в служебното правителство проф. Янаки Стоилов по време на пресконференция в Министерство на правосъдието, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Във връзка със започване на втория сезон на нашето управление – да ви представя дейстивята, които продължаваме и тези, които ще бъдат започнати във второто издание на служебното правителство. Бих обобщил работата на Министерство като служба на гражданите и укрепване на държавността. Няколко са приоритетите, те не са нови. Подобряване на обслужването на гражданите и фирмите, преодоляване на лоши практики, подобряване на взаимодействието със съдебната власт и взискателността към нейната работа. Във всяко едно от тези направления отбелязвам част от действията. По отношение на Агенцията по вписванията – вписването на сделките в имотния регистър вече става без забавяне, т.е. в следващите един, най-много два дена, което рязко намалява възможностите за имотни измами. Ускорено се преодолява изоставането в публикуването на финансовите отчети на търговските дружества за изминалите години и ритмично продължава работата по свързване на българския Търговски регистър с Европейската система“, заяви министърът.

Той заяви, че се работи по изграждане и преминаване на Регистъра на особените залози към Търговския регистър. „До края на годината трябва да са готови нормативните промени, устройствените правила и тарифата за осъществяване на тази дейност. Създаване на регистър по несъстоятелността, което съгласно графика трябва да бъде факт към края на януари 2022 г., като се обедини информацията, която сега се съдържа в Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията“, заяви още проф. Стоилов.

По думите му другото направление в този сектор е ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство.
„За около три месеца по време на служебното правителство са обслужени 7600 лица, които са получили своите удостовреения за придобито българско гражданство в сравнение с около 5 500 за цялата 2020 г. Това само по себе си е красноречиво за темповете на нарастване на извършваната дейност, съответно съкращаване на времето, за да могат лицата да осъществяват придобити права. Повишава се достоверността при установяване на български произход, премахнати са посредниците. Стремим се към подобряване на взаимодействието с Държавната агенция за българите в чужбина“, каза още проф. Янаки Стоилов.

Той отбеляза, че друг важен въпрос е ритмичност на провеждането на изпити и конкурси за придобиване на юридическа правоспособност. „Проведохме един такъв изпит. Заради пандемията дълго време не беше организиран този изпит. Сега предстои и провеждането на втори такъв и в края на годината още един изпит“, допълни министърът. Той поясни, че Министерство на правосъдието ще подготви промени в Наредбата за юридическото образование, тъй като в нея трябва да се решат няколко въпроса, измежду които да е ясен приемът на студенти в правните факултети.

Подобни статии

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна от протести...

Още в катергорията

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна...

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една...