Die Suddeutsche Zeitung: Прощалната визита на Меркел във Варшава не мина безоблачно

Посещението на канцлера във Варшава дойде, след като във вторник Европейската комисия заведе дело срещу Полша в Европейския съд и поиска да ѝ бъде наложена глоба за неспазване на принципите на правовата държава

Програмата на прощалното пътуване на федералния канцлер Ангела Меркел във Варшава трябваше да бъде типична за официално държавно посещение – разговор с президента, церемония по поднасяне на венци пред Паметника на незнайния воин, среща с премиера Матеуш Моравецки. Но не всичко мина безоблачно, коментира баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от Агенция „Фокус“.

Слънцето грееше, в небето над Варшава нямаше и облак, когато самолетът на Меркел кацна в полската столица в събота. Но срещата между канцлера и президента Анджей Дуда бе отменена. Според официалната версия на президентската администрация причината е, че държавният глава на страната изобщо не е бил във Варшава в събота – той е присъствал на отдавна планирано събитие в Катовице в Южна Полша. В Берлин говорителят Щефан Зайберт каза, че канцлерът би искала да се срещне с Дуда, но „напълно разбира“ неговия „натоварен график“.

Отмяната на официалната обявена среща обаче вероятно се дължи на други причини. Полската Gazeta Wyborcza (GW) съобщи, позовавайки се на служителите на Дуда, че президентът не иска да се среща с Меркел, защото в крайна сметка не е направила нищо срещу газопровода „Северен поток 2“, който от полска гледна точка нанася щети върху енергийната сигурност на Европа.

„Северен поток 2“ е една от малкото теми, по които правителството и опозицията в Полша имат пълен консенсус и единомислие. Опозиционният лидер Доналд Туск, който дълги години беше партньор в преговорите на канцлера като председател на Европейския съвет, потвърди, че газопроводът, положен на дъното на Балтийско море, е грешка, основана на „егоистични германски интереси“. Според думите му в поверителни разговори с него Меркел често е казвала, че „Северен поток 2“ „е много вреден за Европейския съюз“.

Но сега се твърди, че газопроводът е „на етап, в който е твърде късно да се изостави“ – с тези думи Туск разказа за тайната гледна точка на Меркел, говорейки по TVN24. (Това не е първият път, в който бившият полски премиер Туск разкрива неетично и в свой интерес подробности от личните разговори с чуждестранни лидери, като евентуално им приписва скандални изявления, вредят на репутацията им).

Но не само балтийският газопровод хвърля сянка върху германско-полските отношения. Вярно е, че германският посланик във Варшава определи неотдавнашните посещения на президента Франк-Валтер Щайнмайер, външния министър Хайко Маас и кандидата за канцлер на ХДС Армин Лашет във вестник „Реч Посполита“ като доказателство за предполагаемите тесни връзки между двете държави. Всъщност няма такива тесни връзки в политиката – според докладите в GW канцлерът през юни отмени германско-полските консултации в Берлин с полския премиер Моравецки и неговите министри поради редица разногласия.

Посещението на Меркел във Варшава дойде, след като във вторник Европейската комисия заведе дело срещу Полша в Европейския съд и поиска да ѝ бъде наложена глоба за неспазване на принципите на правовата държава. И само няколко дни след посещението, а именно на 22 септември, контролираният от правителството Конституционен съд във Варшава, по искане на Моравецки, ще признае някои членове на европейските договори за влизащи в противоречие с Конституцията на страната.

След разговор с Моравецки, Меркел потвърди, че Украйна, въпреки завършването на строителството на „Северен поток 2“ и изтичането на настоящото споразумение, ще трябва да остане транзитна страна за руския газ. Меркел и Моравецки подчертаха „много, много добрите икономически връзки“ между Германия и Полша (Меркел) и факта, че Германия, благодарение на „нашето силно политическо сътрудничество“, е „най-важният търговски партньор на Полша“ (Моравецки).

По отношение на спазването на върховенството на закона Меркел каза само, че „говорихме за това“. Според нея конфликтът между Европейската комисия и Полша трябва да бъде разрешен „чрез преговори“ и „диалог“. „Политиката е нещо повече от съдене“, каза канцлерът. От 2016 г. Европейската комисия безуспешно се опитва да накара полското правителство да отмени някои закони, насочени към премахване на върховенството на закона.

Позовавайки се на кризата на източната граница на Полша, Меркел сподели мнението от гледна точка на Варшава, според която страната претърпява „своеобразна хибридна атака“. От няколко месеца беларуският лидер Александър Лукашенко пропуска бежанци от Афганистан, Ирак и други страни по въздух в Минск и ги изпраща до слабо защитените граници на Литва и Полша. Според Меркел е напълно неприемливо подобни атаки да се извършват с помощта на бежанци. Меркел подчерта, че ЕС трябва да защитава източната граница на Полша.

Подобни статии

Започна срещата между Ердоган и Зеленски

Това е първата директна среща между двамата лидери след началото на...

Още в катергорията

Започна срещата между Ердоган и Зеленски

Това е първата директна среща между двамата лидери след...

Русия разполага самолети с ракети ”Кинжал” край Калининград

Русия предислоцира в Калининградска област три военни самолета МиГ-31Е,...

Виетнам затяга правилата в сферата на киберсигурността

Правителството на Виетнам нареди на технологичните компании, които оперират...