EURAСTIV: Татяна Дончева беше идеалната мишена за отстрелване

Основният въпрос вече е какво точно прави ИТН и с каква мотивация…

Татяна Дончева е голяма мишена и не е трудно да бъде умерена, а ползите за т.нар. партии на статуквото от компроматната атака срещу една от най-ярките фигури в “Изправи се БГ! Ние идваме” са многобройни.

“Целта на Слави Трифонов е моето отстраняване от политиката”, коментира Дончева. Непосредствената цел на Трифонов може да е такава, а може и да е най-обикновено отмъщение срещу устатата адвокатка, която не се свенеше да напомня връзките на шоумена със сенчестите фигури на българския преход. Последствията са много по-големи.

Маргинализиране на ИБГНИ

Фронталната атака срещу Татяна Дончева поставя под риск влизането в парламента на най-малката протестърска формация. ИБГНИ беше на път да се разпадне преди първите предсрочни избори, а сега вероятността за това изглежда много по-голяма.

Мая Манолова няма как да забрави опита на Дончева да се говори за влизане в листите на БСП, а отровното дуо Бабикян и Хаджигенов вече не крият своята неприязън към лидерката на “Движение 21”. Всичко това може да взриви малката коалиция и тя да не попадне в парламента.

Перспективите

На път към парламента обаче е крайнодясната партия “Възраждане”. Всичко това може сериозно да разбърка картите и даде оправдание за буквално всякакви парламентарни комбинации в следващия парламент.

Бламирането на ИБГНИ и възходът на “Възраждане” имат потенциала да блокират в аванс възможността за формиране на правителство с участието на “Демократична България”, бъдещата формация на Кирил Петков плюс БСП и това, което ще остане от “Има такъв народ”.

Скандалът създава допълнително недоверие между партиите, които са способни да формират коалиция без ГЕРБ и ДПС. Идеята за правителство на ДБ, ИТН и БСП в 47-я парламент води до представата за някакъв Франкенщайн, чиито части дори не са зашити. Това ще е просто една купчина от грозни скандали.

Стартирането на този процес устройва напълно ГЕРБ и ДПС, а и голяма част от БСП.

Спасяването на спецсъда

“Прокуратурата се самосезира по абсурдни небивалици – ГЕРБ и ИТН са като ансамбъл за синхронно плуване, включи се и главният прокурор”. Така председателят на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова коментира атаката срещу Дончева.

Няма как да не се признае, че моментът, в който ИТН раздуха скандала “500 К” беше подбран чудесно. Събитията в офиса на адв. Радостин Василев от ИТН са се развили около средата на август. ИТН знаят всичко това. Изчакват няколко седмици и започва залп срещу Дончева.

Татяна Дончева може да ги е говорила всякакви на Василев, няма как да знаем. Това, което знаем, че Дончева е острието на кампанията по закриването на специализираните съдилища и прокуратури, което бърка сериозно интересите на главния прокурор Иван Гешев. Ако зависеше от адвокатката, Гешев нямаше да е главен прокурор. ИТН твърдят публично същото, но не са особено енергични в изпълнение на това си обещание.

Три поредни заседания на правната комисия в парламента се провалят в опита си да разгледат на първо четене законопроекта за закриването на спецсъда, а тази комисия има за председател човек от ИТН. Вместо това ИТН започва добре обмислена атака срещу Дончева. Много е трудно да се обоснове тезата за някакво случайно напасване на събитията.

Реабилитация на спецпрокуратурата

Спецпрокуратурата също се активизира с проверка по твърденията на Тошко Йорданов и Радостин Василев от “Има такъв народ”, че Дончева (ИБГНИ) се е опитала да разцепи парламентарната им група. Държавното обвинение проверява като “търговия с влияние” намеците от ИТН, че Дончева е била готова да предложи солидната сума от 500 хиляди лева на техни депутати да подкрепят правителство с мандата на ИБГНИ.

Сега всеки опит за закриване на спецпрокуратура ще изглежда като брутален конфликт на интереси. ИТН няма как да не знаят, че с атаката срещу Дончева връчват инициативата в ръцете на Иван Гешев.

Самият скандал

В събота председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов съобщи, че Дончева е предлагала 500 хил. лв. на представител на партията на Слави Трифонов в опит да я разцепи. Сумата “500 К” била изписана на листче, което Дончева държала, но така и не го дала на депутат от ИТН.

Татяна Дончева веднага отрече да е говорила с някого от ИТН за пари. В понеделник вечерта Йорданов разкри и кой е въпросният депутат – Радостин Василев.

Василев разказа в предаването “Студио Хъ” на партийната телевизия 7/8, че Дончева го е убеждавала да отцепи част от групата на ИТН, за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на “Изправи се БГ! Ние идваме”.

“Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е “500 к” според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това – с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин”, каза Дончева.

По-късно самият Радостин Василев обаче заяви, че никой не му е предлагал подкуп, нито има листчета в себе си. Всичко било интерпретация на разговора с Дончева.

Така цялата пушилка се свежда до дума срещу дума. Какво точно може да провери прокуратурата?

Търговия с влияние очевидно няма, защото Дончева и Василев не се намират в пряка зависимост един от друг. Подкуп също няма, защото основният свидетел отрича. Какво има тогава?

Основният въпрос вече е какво точно прави ИТН и с каква мотивация…

Източник: EURACTIV, Красен Николов

Подобни статии

НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ! Киро скимти пред Митрофанова, моли тя да оттегли нотата си. Този не знае къде се намира!

След като публикувахме нотата, която руският посланик Еленеора Митрофанова е изпратила...

Още в катергорията