Божков: За пореден път българската прокуратура използва популярни български медии, за да разпространява манипулации и откровени лъжи по мой адрес

В отворено писмо до медиите

Отворено писмо

до българските медии

За пореден път българската прокуратура, чрез говорителят си Сийка Милева, използва популярни български медии, за да разпространява манипулации и откровени лъжи по мой адрес. На 4 октомври 2021 г. във в. „24 часа“ беше публикувано нейно интервю, озаглавено „Ако закрият спецправосъдието, има риск да паднат запорите на 3 млрд. лева, вероятно свързани с престъпления“. Не желая да коментирам откровения политически натиск и политическите послания в интервюто, но не мога да не опровергая по най-категоричен начин лъжите за мен, които целят да бъда представен за виновно лице, в крещящо противоречие с основен принцип на правото във всяка цивилизована страна – презумпцията за невиновност. Още повече, че лъжите се изричат от най-високото стъпало на държавното обвинение в Република България – главният прокурор чрез неговия говорител.

Долната фактология е изложена от адвокатът ми, г-н Гасан Ел Дайе от уважаваната адвокатска кантора „Чарлз Ръсел Спийчлис“, чийто координати представям и с когото българските медии биха могли да се свържат за потвърждение и детайли.

Mr. Ghassan El Daye

Charles Russel Speechlys LLP

Index Tower, West Tower

20th Floor, Unit 2002

PO Box 507226

Dubai DIFC

UAE

На първо място следва да се отбележи, че българските власти в лицето на специализираната прокуроратура изпратиха първоначално 7 (седем) искания за екстрадирането на г-н Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а след това добавиха още такива, за да достигнат те до общо 18 (осемнадесет). Това стана чрез министерството на правосъдието и министерството на външните работи на Република България. Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени.

Най-висшият съд в Абу Даби, който е компетентният съд да разглежда делата за екстрадиция, се запозна с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледа и оцени документите, изпратени от България, за да установи, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура. Поради това съдът в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Съдебният акт почива на две основания: българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани.

След произнасянето си, съдът в ОАЕ уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

Докато течеше екстрадиционното производство г-н Васил Божков имаше надлежно упълномощени адвокати в Дубай, ОАЕ. Връчвани са му и той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче, той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура.

Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства страната, а след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи. Червената бюлетина за г -н Георги Попов беше отменена отдавна.

Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се „укривам“, че „не могат да ме открият и да ми връчат призовка“, че „още чакат решение по исканията за екстрадицията ми“ и други подобни твърдения.

Васил Божков, фейсбук

Подобни статии

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен Гечев от...

Още в катергорията

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен...

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти...