Български пилот извърши първия самостоятелен полет с F-16

Майор Стоян Петков от авиобаза Граф Игнатиево стана първия пилот, извършил самостоятелен полет на F-16

Вече близо година и половина майор Петков се обучава в САЩ за бъдещата си служба като пилот на F-16. Заедно с него в Съединените щати са и пилотите старши лейтенант Симеон Георгиев, капитан Тодор Тодоров и капитан Александър Велинов, предаде БНР.

Те са първите четирима от общо 13 летци, които ще преминат тригодишно обучение на новите изтребители.Новината за полета за майор Стоян Петков беше споделена от съпругата му Уляна, която сподели и негова снимка, на която е и едно от децата им.

„След един исторически ден за нашето семейство – първият самостоятелен полет на F-16. Ти си нашата гордост, тате! Въпреки всичките неуредици и трудности тук, ти си оставаш нашата скала, на която да се опрем. Гордеем се с теб и те обичаме!“ – написа съпругата на пилота в профила си във Фейсбук.

Под постинга има множество отзиви с поздравления към българския офицер.

Майор Стоян Петков е инспектор-пилот в авиобаза „Граф Игнатиево“. До 2007 г. учи в Националния военен университет в Долна Митрополия, където завършва магистратура по авиационна техника и технологии, пише otbrana.com. През 2017 г. се дипломира и във Военновъздушния командно-щабен колеж на университета на американските ВВС. Той е опитен военен летец-пилот I клас. От 2010 г. лети на изтребител МиГ-29 като част от екипа на авиобаза „Граф Игнатиево“ за бойни дежурства и целеви полети.

Подобни статии

Гуцанов пак хвърли око на градския транспорт във Варна

В морската столица неотдавна се изляха близо 150 млн. лева безвъзмездно...

Още в катергорията

Гуцанов пак хвърли око на градския транспорт във Варна

В морската столица неотдавна се изляха близо 150 млн....

Експерт по ваксините в Берн: Лекари в България си измислят легенди

„Това, което виждам от въвеждането на зеления сертификат, е...

Над 40 хиляди ваксинирани у нас само за два дни

На места лекарите алармират, че вече има липсващи препарати Интересът...