Валерия Велева: Радев загуби русофилските гласове, губи патриотичните гласове, губи ДПС

Нидал Алгафари: Фокусът на държавния глава трябва да е не лидерът на ГЕРБ, а кандидатурата на ректора на СУ

Допреди обявяването на името на проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент, теренът пред настоящия държавен глава е изглеждал много чист. Това мнение изрази журналистът Валерия Велева в предаването „На фокус с Лора Крумова” по NOVA. Според нея нещата обаче са се променили в последните дни.

„Очакванията бяха, че победата на Румен Радев му е в кърпа вързана. Вече не е така. Вече има няколко алтернативи. Сега победата, на който и да е от кандидатите, зависи от самите тях”, смята Валерия Велева. По думите й ще е важно как ще се представят, как ще се позиционират, с какви послания ще излязат.

Велева критикува остро казаното от президента, след като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се включи в надпреварата за „Дондуков” 2.

„Учудих се на репликата на президента за това кой под коя пола се криел. Това не е език на държавен глава, това е език за селска кръчма. Езикът на Радев не трябва да слиза до това ниво. Това беше първата му грешна стъпка. И за двамата не е добре това ниво”, каза Велева.

Според пиар експертът Нидал Алгафари, който от днес вече е и част от инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков, фокусът на държавния глава трябва да е не лидерът на ГЕРБ, а именно кандидатурата на ректора на СУ.

Според Алгафари вероятно Борисов щеше да излезе на терен, ако не беше това служебно правителство. „Все едно да поканим един човечец, да го пребием от бой и после да го пуснем да се бие с Кубрат Пулев. ГЕРБ в момента е бита много жестоко, завряна е в ъгъла от няколко министри. Логично е да се потърси най-добрият вариант, с който да се явиш на терена”, каза Алгафари.

Според Велева за Румен Радев досега са били сигурни гласовете на БСП, имало е сериозен мост и към десните, към ИТН и „Продължаваме промяната”. „ Но той загуби русофилските гласове. В момента четирима играчи са с русофилските гласове, губи патриотичните гласове, губи ДПС”, каза Велева. „Смятам, че ДПС ще се включат на втория тур. Интересно е дали ще издигнат кандидатура с турско име”, каза още тя.

Според Алгафари на втори тур от ДПС ще подкрепят всеки, който „ще бъде срещу разединителя”.

Подобни статии

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска партията. Миков...

Още в катергорията

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска...

Депутат на ИТН ще е новият шеф на Тотото

Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър...

За фашизма в България и Македония

Защо се сърдим на македонците, че ни викат бугари-татари,...