В САЩ: $10 млн. награда за залавянето на колумбиеца Алваро Пулидо

Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 милиона долара за информация, която да доведе до ареста или осъждането на колумбийския бизнесмен Алваро Пулидо по обвинения в пране на пари във връзка със схема за подкупи във Венецуела.

Това стана вчера – един ден след като американското министерство на правосъдието повдигна обвинения на 57-годишния Пулидо и на още четирима души, сред които политик от управляващата партия във Венецуела, в пране на пари, получени от договори по завишени цени по линия на венецуелска държавна програма за разпределение на храни и лекарства, известна като CLAP, предава Lupa.bg.

Петимата завишавали производствената цена на кутии с храна, за да получат лична изгода. След това те дали подкупи и материални стимули на венецуелски държавни служители в замяна на тяхната помощ за осигуряването на договора, пише в комюникето на Държавния департамент.

Пулидо е партньор на друг колумбийски бизнесмен – Алекс Сааб, който е близък с венецуелския президент Николас Мадуро. На 16 октомври Сааб беше екстрадиран от Кабо Верде в Съединените щати, за да бъде съден по обвинения в пране на пари.

През 2019 г. министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу близкия до Мадуро колумбийски бизнесмен, обвинявайки го, че се е облагодетелствал, като отклонявал пари от програмата CLAP. Същага година то санкционира и Пулидо, като го обвини, че заедно със Сааб е бил част от схема за пране на пари.

Правителството на Венецуела обвинява Съединените щати, че са отвлекли екстрадирания от Кабо Верде колумбиец. То определя Алекс Сааб като дипломатически пратеник, който бил на път за Иран, за да договори доставки на гориво и храни, когато бил арестуван.

Според венецуелската опозиция обаче колумбиецът е сред хората, облагодетелствали се най-много от държавните механизми за контрол в страната, управлявана от социалистическата партия на Мадуро.

Подобни статии

Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу Covid-19 в Германия

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска асоциация (WMA)...

Още в катергорията

Олаф Шолц подкрепя задължителната ваксинация срещу Covid-19 в Германия

През уикенда германският рентгенолог и председател на Световната медицинска...

Американски ракетен разрушител е навлязъл в Черно море

САЩ потвърждават подкрепата си към своите съюзници в НАТО Ракетният...

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции на „Северен поток 2“

Германското правителство призова членовете на Конгреса на САЩ да...