Георги Първанов: Компроматите в политиката отдавна не работят

Президентът трябва да бъде коректив и посредник при тежки социални конфликти, категориче е държавният глава от 2002 до 2012 г.

Президентът трябва да бъде коректив и посредник при тежки социални конфликти. Първото и най-важно е президентът да бъде обединител на нацията. Второто най-важно е решаването на социалните проблеми – той трябва да се опитва да бъде посредник при решаването на тежки социални конфликти.

Така описа функциите на държавния глава президентът от 2002 до 2012 година Георги Първанов в интервю за Bulgaria ON AIR.

Той припомни тежката стачка на учителите през 2007 г., която продължи с месеци. Тя завърши след среща на територията на президентството.

В чисто политически план, когато зациклят преговорите след избори, няма по-логично от това президентът да посредничи, да сближи позициите, категоричен е Първанов .

Според него компроматите не трябва да са оръжие на политическата сцена.

Аз съм един от хората в политиката, който най-много е страдал от компромати. В много от случаите е ставало въпрос за приятелски огън. Това отдавна не работи, това помрачава образа, може да развали настроението на кандидата и близките му, но не е политически похват, подчерта още бившият държавен глава.

Той посочи като едни от случаите, в които ролята му на държавен глава е била от съществено значение за решаване на национални приоритети – като разговора с папата, на който той обяви, че ни оневинява за атентата срещу него. Първанов подчерта и ролята на президентството за спасяване на медиците ни в Либия, след като правителството „развя белия байрак“.

Кадър: Bulgaria On Air

Подобни статии

Успешен мандат, господин президент!

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова заслужено получиха доверието на...

Още в катергорията

Успешен мандат, господин президент!

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова заслужено получиха...

Здравният министър с новина за зелените сертификати

Към този момент ограничения на национално ниво не се...

Лъчезар Томов: До април ще е петата COVID-19 вълна

COVID-19 минава първо през децата и после при възрастните Основният...