Доц. Ангел Кунчев: Едва 0,77% от починалите с COVID-19 у нас са ваксинирани

„Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове”, каза държавният здравен инспектор

„В епидимиологията нещата не могат и не трябва да се смятат на дневна база. На 4-месечен период процентът на починалите с ваксина срещу коронавирус е 0,77%. Това е 1 на 160 души”. Такова мнение изрази главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на „Здравей,България” на Нова телевизия.

„Надявам се да нямаме по 10 хиляди положителни проби дневно. Математиците винаги са познавали и много ни помагат, но се надявам това да не се случи”, каза той. Специалистът добави, че днес ще излезе изследване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, което показва, че в страните с под 70% ваксинационно покритие рискът е висок.

„Единствено България и Румъния вече са с под 50% ваксинирани. Ние сме на 19% и ако останем така, има големи рискове”, каза Кунчев.
„Ако бяхме стигнали 70% ваксинирани, нямаше да има мерки. Тези проценти отдавна са минало за редица европейски страни, а на нас ни се струват мираж. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Не е приемливо хората да си умират вкъщи”, добави Кунчев.

„Пазарът на фалшиви сертификати е пазар с човешкото здраве. Такава практика има. Много е трудно да се докаже, че един сертификат е фалшив. 1 от 1000 души не реагира на антигенно дразнене. Всеки един случай на фалшив сертификат ще се оправдае в съда именно с това нещо”, обясни Кунчев.
Главният държавен инспектор съобщи, че тече проверка на лекар, който прави много имунизации на хора от различни краища на страната. Подозренията били за издаването на фалшиви ваксинационни сертификати.

„РЗИ казват, че в списъка му има хора от Благоевград, Несебър и Елхово”, добави Кунчев.

Кадър: NOVA

Подобни статии

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на мандата...

Още в катергорията

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото...

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на...

Пяна, бате. Отново пяна покрива хоризонта небесен

Или по-накратко. Видимо е, че трябват промени. Ама откъде...