Доц. Киселова: Възможно е Кирил Петков да бъде подведен под съдебна отговорност

“Актовете с преки последици ще бъдат нищожни, а другите ще се оспорват поотделно, ако се окаже, че Кирил Петков е бил с двойно гражданство”

Актовете с преки последици ще бъдат нищожни, а другите ще се оспорват поотделно, ако се окаже, че Кирил Петков е бил с двойно гражданство. Смяната на ръководството на ББР може да бъде оспорвано, тъй като пред КС е оспорван указът на президента. Търговски дружества и лица могат да си търсят правата и интересите им. Имаме подобен случай в Русе. На 200 двойки им се наложи да сключат наново брак, защото лицето, което ги е венчало, нямаше пълномощията. Това се случи преди десетилетие. Въпросът с Кирил Петков още не е решен и всеки се опитва да дава препоръки на Конституционния съд“.

Това заяви експертът по конституционно право и преподавател в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова пред Нова НЮЗ.

„До момента, в който Конституционният съд не се произнесе, актовете, които е подписвал Кирил Петков, са валидни. За периода от май до август министърът е издал доста актове и е участвал в такива, които са приети от Министерския съвет и които после могат да бъдат оспорени,ако КС реши, че указът за неговото назнаване е противоконституционен “, разясни експертът

„Конституционният съд трябва да се произнесе по казуса с гражданството на Кирил Петков. Канадският закон предвижда, че от 21 август той вече е само български гражданин. Ако се докаже, че е бил с двойно гражданство, въз основа на решение на КС актовете с преки последици ще са нищожни, а другите ще се наложи да бъдат оспорвани“, поясни доц. Киселова.

Според нея решенията му могат да бъдат оспорени и обявени за невалидни. А търговските дружества, които са били засегнати, ще могат да предявят претенции. Самата тя днес ще внесе своето становище по въпроса.

Днес доц. Киселова ще внесе в КС свое оправно стоновише по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

„Аз давам няколко предварителни отговора на въпроси, за да може да разбере, че има знак на равенство между служебен и редовен кабинет. Че членовете на министерския съвет трябва да имат българско гражданство. От КС вече зависи дали няма да има разширено тълкувание. Президентът Румен Радев няма ресурсите да знае дали едно лице, което назначава, има двойно гражданство. Според мен държавният глава не е знаел и е било задължение на Кирил Петков да го информира.

Възможно е Кирил Петков да бъде подведен под съдебна отговорност. При положение, че има чисто съдебно минало, не вярвам да има тежки последствия. Като кандидат за депутат Кирил Петков ще има имунитет, който може да му бъде снет от ЦИК. Според мен КС, ако не е събрал достатъчно доказателства, ще си даде още време и може да излезе с решение дори и след изборите“, каза още доц. Киселова.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Шефът на „Булгаргаз“: Изведохме дружеството на печалба и дойдоха сините лампи

Сезирана е ДАНС заради изтеклия в публичното пространство договор с азерския...

Още в катергорията

Шефът на „Булгаргаз“: Изведохме дружеството на печалба и дойдоха сините лампи

Сезирана е ДАНС заради изтеклия в публичното пространство договор...

Ясен Тодоров: Мит е, че над главния прокурор е само Господ

За определен кръг хора оплюването на главния прокурор и...

Гроздан Караджов уволни изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова

Дружеството ще се представлява от един изпълнителен директор вместо...