Д-р Илиев: Докато пазим доброто настроение на кръчмарските компании, хора умират

Реално здравната система е в срив, пише в социалната мрежа д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн

Случи се това, което се опасявахме от месеци. Болниците са претоварени, лекари ще бъдат командировани, за да се запълват дупки. Поетапно се обсъжда прекъсване на планов прием – това вече става от седмици, опитайте се да се „шмугнете“ някъде планово. Това са отчаяни мерки.

Броят болни надмина последните вълни, с 10-дневно забавяне ще последва и смъртността. В момента от COVID умират по 130-150/ден. Както ми написа един господин „Доставя Ви удоволствие да ни плашите“. Не, не ми доставя, ужасява ме колко не се плашите, господине. Реално здравната система е в срив.

Какво може да се направи?

Помислете за бустър, ако сте около/след 6-и месец след ваксинация.

Носете FFP2/N95 маски.

Избягвайте големи струпвания на хора, особено ако сте неваксинирани и неболедували.

За децата би било добре на този етап да не се събират на групи и класове.

Опитайте се да не боледувате в следващия месец от сериозни болести, изискващи болничен престой. Такъв призив звучи не особено умно от моя страна, но и ситуацията не е особено умна. Дано иронията се усеща.

Моята молба към журналисти и директори на болници – практиката да не се допускат журналистически екипи в COVID отделенията има определена логика. На фона на ужасно поляризираните и конспиративни позиции, обаче, е необходимо да се покаже реалността – тук не става с думи. Човешкият мозък възприема визуални стимули.

На аргументи на политически лица, че в болниците имало изплашени хора, които нямат нужда от лечение, е добре да се покаже какво става.

Докато пазим доброто настроение на кръчмарските компании, хора умират.

Молбата ми към колегите-лекари – бъдете отговорни, ситуацията е много сериозна, внимавайте какво и как казвате пред медиите, сдържайте си нервите, спазвайте препоръките на ECDC, EMA и европейските научни дружества, не си измисляйте собствени правила и наука.

 

Подобни статии

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати „специалисти“ до...

Още в катергорията