Д-р Миндов: Тестовете за COVID не са меродавни и хора със симптоми излизат отрицателни

София вече минава в тъмночервената зона, случаите плавно пълзят нагоре. Надяваме се този тренд да се обърне, но кога, дали сме в началото или края на вълната, никой не може да каже, коментира председател на Софийското дружество на общопрактикуващите лекар

„Залети сме от хора със симптоми, има и вирусна вълна в момента. Много са болните, ние не можем да ги разделим кои са болни от COVID и кои от грип. Симптомите се припокриват, въпреки че клиничната картина е различна”, заяви в ефира на „Събуди се” доктор Георги Миндов – председател на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари.

„Аз наблюдавам, че всеки ден има нови случаи. Другото, което забелязвам, е, че тестовете не са меродавни. Хора с категорични симптоми на COVID излизат отрицателни”, сподели той.

Лекарят разказа за случай на семейство, в което първо се разболява жената. Тя е била с положителен тест. След няколко дни симптоми проявява и съпругът й, но е с отрицателен тест.

„Аз нямам обяснение. Или първият тест е бил фалшиво положителен, или вторият – фалшиво отрицателен. Някъде има грешка в системата. Има много хора, които въобще не стигат до тестове. Има родители на деца, които масово отказват да тестват детето си. Нараства броят на заболелите, София вече минава в тъмночервената зона, случаите плавно пълзят нагоре. Надяваме се този тренд да се обърне, но кога ще стане, дали сме в началото или края на вълната, никой не може да каже”, добави д-р Миндов.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една модерна сцена,...

Още в катергорията

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една...