ЕК одобри държавна помощ в размер на 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производителите на плодове и зеленчуци, ще бъдат компенсирани заради кризата, породена от COVID-19

Европейската комисия одобри нотифицираната държавна помощ с бюджет 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Със средствата ще бъдат подпомогнати близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“.

Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производителите на плодове и зеленчуци, ще бъдат компенсирани заради кризата, породена от COVID-19.

Със средствата ще се подпомогнат най-чувствителните сектори за преодоляване на икономическите последици от пандемията и за осигуряване на ликвидност на земеделските стопанства.

Схемата за държавна помощ е разработена на основание на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19.

Страната ни изпрати официалната нотификация към Комисията на 8 октомври 2021 г.

Предстои до края на седмицата да бъде взето решение от УС на ДФ „Земеделие“ за утвърждаване на указанията за прилагане на помощта.

Подобни статии

Безработицата в България се понижава през октомври при стабилизация в целия ЕС

В рамките на целия ЕС безработицата през октомври се задържа на...

Още в катергорията

КЕВР утвърди цена от 102,33 лева за мегаватчас от 1 декември

От комисията уточняват, че това се дълги на нарастване...

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 4,9%

Много икономисти смятат, че скокът на инфлацията през последните...