ЕП обяви полския Конституционен съд за незаконен

Полският Конституционен съд няма правна валидност и независимост и не е квалифициран да тълкува конституцията на страната.

Това се казва в резолюция на Европейския парламент в Страсбург, приета днес с 502 гласа „за“, 153 „против“ и 16 „въздържал се“, предаде Клуб Z.

Тя последва разгорещения дебат отпреди два дни, в който участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полският премиер Матеуш Моравецки.

Евродепутатите изразяват дълбоко съжаление във връзка с решението от 7 октомври 2021 г. на полския Конститоуционен съд, според което европейското право няма предимство пред националното. Това е „атака срещу европейската общност от ценности и закони като цяло“, а КС е превърнат в „инструмент за узаконяване на незаконните дейности на органите на властта“.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

ЕП приветства десетките хиляди мирни протестиращи граждани на страната, излезли по улиците, за да протестират срещу решението, както и желанието им за силна демократична Полша в центъра на европейския проект. Депутатите потвърждават подкрепата си за полските съдии, които все още прилагат върховенството на правото на ЕС и отнасят делата до Съда на Европейския съюз (СЕС) въпреки риска за тяхната кариера.

Съгласно конституцията на Полша Договорите на ЕС са пряко приложими в националния правен ред и имат предимство в случай на стълкновение с националното законодателство, се казва в резолюцията. ЕП обвинява Матеуш Молавецки, че „злоупотребява допълнително със съдебната система като инструмент за постигане на политическите му програми“.

Парламентът настоява да не се предоставят пари на данъкоплатците в ЕС на правителства, които явно, целенасочено и систематично подкопават европейските ценности. Евродепутатите призовават Комисията и Съвета на ЕС да предприемат действия, включително следните:

• Започване на производства за установяване на неизпълнение и временни мерки от страна на Съда на ЕС;

• Задействане на Регламента за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава;

• Въздържане от одобряване на проекта на плана за възстановяване и устойчивост на Полша;

• Обявяване, че съществува очевиден риск от тежко нарушение на принципите на правовата държава от страна на Полша, в съответствие с процедурата, предвидена в член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС);

• Прекъсване или спиране на плащания, предвид риска от сериозни недостатъци в ефективното функциониране на системите за контрол;

• Обсъждане на кризата на започващия днес Европейски съвет и изготвяне на възможно най-категорична съвместна декларация по въпроса.

Тези действия не са предназначени да наказват полските граждани, а да възстановят върховенството на закона в условията на продължаващото му влошаване, изтъкват депутатите. Те призовават ЕК да установи механизми, които да позволят средствата да достигнат до преките бенефициери.

14 от общо 17 български евродепутати подкрепиха резолюцията, става ясно от проверка на поименния вот. Очаквано на страната на Полша са били двамата ни представители в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които са от ВМРО.

Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) не е гласувал.

Подобни статии

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи първия вицепремиер...

Още в катергорията

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи...

Жената на Ел Чапо влиза в затвора

Ема Коронел Аиспуро е била млада тийнейджърка, когато се...

Трима души загинаха, а осем бяха ранени при стрелба в гимназия в САЩ

Нападателят е използвал полуавтоматично оръжие Трима ученици бяха убити, а...