Заев: Румен Радев и Стефан Янев вярват в нас, през декември да постигнем решение

Никой от нас не иска ние да дадем окончателна оценка за историята, изтъква той

Усилията на еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархели, както и на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, имат за цел да се постигне споразумение и да имаме положително решение в края на годината.

Това каза македонският премиер Зоран Заев в Скопие.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Усилията на Вархели и Мишел са до 14-17 декември когато ще се проведе Съвета на Европа да има положително решение“, подчерта Зоран Заев. „Има напредък с България в областта на двустранното разбирателство. Все още не са дефинирани всички крачки и посоки. За тях трябва да се водят преговори…Има сериозни и положителни послания от България, на които ние искаме да отговорим по същия начин – с положителни послания. Аз вярвам, че имаме умни хора, политици и експерти в министерствата на външните работи, за да гарантираме добро настояще и добро бъдеще, както на македонците, така и на българите, а и на всички граждани на РСМ за по-добро бъдеще с нашия източен съсед, за когото аз често казвам, че сме братски народ“, каза още министър-председателят.

На въпроса дали България ще приеме, че „те не са изкуствен народ и нация създадена след 1945 г. Заев отговори: Не искам да коментирам определени разговори, интервюта и публикации в медиите, защото българският президент Румен Радев и премиерът Стефан Янев никога не са казали пред мен подобно нещо“.

„Те вярват в нашето приятелство, нашето сътрудничество и добросъседство. Те разбират необходимостта да помогнат от българска страна, както това чувстваме и ние от македонска страна, защото е много важно каква история пишем днес. Никой от нас не иска ние да дадем окончателна оценка за историята. Историята, както пише в Договора за добросъседство, трябва да бъде мост за приятелство и сътрудничество. Вярно е, че ни боли за определени коментари, но те там също реагират за определени коментари у нас. Но, това не са официални коментари. Президентът Радев и премиерът Янев пред мен като премиер никога не са казали подобни неща“, поясни още Заев.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не изпълниха дадените...

Още в катергорията

Путин: Недопустимо е разширение на НАТО на Изток

"Необходими са ни юридически гаранции, защото партньорите ни не...

Албанският президент приветства позицията на България за разделянето на Албания и РСМ за ЕС

Миналата седмица българският посланик в ЕС Румен Александров заяви,...