Започна разтоварването на Вера Су

Операцията ще продължи 3, 4 дни

Разтоварването на заседналия на 20 септември край Яйлата товарен кораб „Вера Су“ започна снощи, съобщи транспортното министерство. Операцията ще продължи 3, 4 дни. Ще се работи денонощно, за да се използват всички дни, през които метеорологичните условия ще се благоприятни.

Корабът е обследван за нови пробойни. Отстранени са падналите предмети и опасни пластмасови материали от корпуса. Поставени са допълнителни котви с цел стабилизиране.

Предвидено е прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб. Така ще се контролират процесът по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд. Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност. Той ще се претоварва на специализирания танкер „GALAXY ECO“. Карбамидът ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

След разтоварването корабът ще бъде освободен, провлачен и приет в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпусът му.

Спазени са всички насоки и изисквания на Министерството на околната среда и водите, като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара, уверяват от транспортното ведомство.

Подобни статии

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и...

Още в катергорията

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...

Освободиха зам.-министъра на отбраната Александър Петков

Това съобщиха от Министерски съвет Със заповед на министър-председателя Кирил...