Земята ще се затопли с 2,7°C

Това ще доведе до опустошителни наводнения, горещи вълни и риск от опасни природни явления

Земята ще се затопли с 2,7°C над очакваното, според обещанията, дадени от страните преди срещата на върха за климата COP26. Затоплянето с 2,7°C е катастрофално и ще доведе до опустошителни наводнения, горещи вълни и риск от опасни природни явления, предаде агенция БГНЕС.

Една от ключовите цели на COP26 е да постигне договореност за нови, по-драстични планове от страните за първи път след Парижкото споразумение през 2015 г. Но въпреки смелите ангажименти от САЩ, ЕС, Обединеното кралство, Япония и Китай дори, светът не може да достигне целите на споразумението от Париж за ограничаване на затоплянето до 1,5°C или 2°C.

„Като цяло страните са представили по-строги планове“, съобщи Ан Олхоф от Техническия университет на Дания, един от авторите на доклада. „В същото време това се случва твърде бавно. Това е като да обърнеш супертанкер – просто напредъкът е твърде бавен. Правим бебешки стъпки вместо гигантски скокове“, добави тя.

За да се спази договорката затоплянето да се ограничи до 1,5°C, ще е необходимо годишните емисии през 2030 г. да бъдат с 28 милиарда тона по-ниски от това, което предвиждат плановете и обещанията. Днес годишните емисии са около 40 милиарда тона. „Това ясно показва, че сме далеч от целта“, казва Олхоф. Една ключова страна, която може да промени нещата, е Индия, която все още не е представила план за емисиите си. Друга частица оптимизъм идва от разглеждането на дългосрочните национални обещания за достигане на нетната нула до 2050 или 2060 г. Бразилия, Китай, ЕС, Русия, САЩ и Обединеното кралство са сред страните, които са поели такъв ангажимент.

Подобни статии

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на...

Още в катергорията

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с...

Der Spiegel: НАТО се готви за най-лошото след ултиматума на Русия за Украйна

"Москва може да нанесе ракетен удар, да започне кибератака...

Бил Гейтс: Светът ще се сблъска с по-смъртоносни и тежки инфекции от Covid-19

Основателят на Microsoft призова правителствата да се подготвят и...