Избраха българското предложение за Оскар – „Страх“ на Ивайло Христов

Българският претендент за наградата „Оскар“ в категория „международен филм“ е вече ясен. Заглавието на лентата, която ще брани честта на страната ни тази година бе обявено от Националния филмов център.

То е „Страх“, като продукцията е дело на режисьора Ивайло Христов. Решението именно този филм да бъде изпратен до Американската киноакадемия бе взето от специално сформираната комисия в НФЦ, която е посветена на Оскарите.

Начело на панела, оценявал предложенията, застава проф. Божидар Манов.

Може да бъде изображение с 2 душиВ мотивацията на решението си комисията изброява наградите на „Страх“. Филмът взе голямата награда на 38-ото издание на фестивала „Златна роза“. От форума с приз за най-добра актриса си тръгна и Светлана Янчева. Творбата на Христов получи и приза на Съюза на българските дейци и отличието на акредитираните журналисти. „Страх“ е носител и на Гран при за най-добър филм на фестивала „Черни нощи“ в Талин.

Филмът е финансиран от НФЦ.

Сюжетът проследява Светла, която е вдовица, наскоро загубила работата си като учителка. Селото ѝ е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота ѝ. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява чернокожият бежанец незабавно да напусне.

Освен режисьор, Ивайло Христов е автор и на сценария.

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

Израелски водолаз откри рицарски меч на 900 години

Находката е лежала на дъното на морето край Хайфа Израелски водолаз откри...

Още в катергорията

Израелски водолаз откри рицарски меч на 900 години

Находката е лежала на дъното на морето край Хайфа Израелски...

Скандалът с българския филм за „Оскар“ стигна до Холивуд

По-рано Теодор Ушев обяви избора на филм за нелегитимен Спорът...

Павел Писарев на 87 години

Писателят и журналист, бивш шеф на БНТ и бивш...