Илияна Йотова: Отдавна съм се отказала да коментирам г-н Борисов, той не може да води България

“Около 20 октомври се очаква нова Среща на върха на държавите членки по въпросите за цените на електроенергията и президентът Радев ще бъде там. Аз съм сигурна, че българският интерес ще бъде защитен до краен предел“, добави вицепрезидентът

Отдавна съм се отказала да коментирам г-н Борисов, той е партиен лидер, който си защитава онова, което е правил 10 г., заради което хората излязоха на протеста. Това заяви вицепрезидентът и кандидат за следващ мандат Илияна Йотова в интервю за предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

„Отдавна съм се отказала да коментирам г-н Борисов. Той е един политически партиен лидер, който си защитава онова, което е правил 10 години, заради което хората излязоха на площадите на протеста. Той се готви за парламентарна кампания, но ако толкова искаше да спори с президента Радев, питам се защо не излезе срещу него, защо се скри, защо се изплаши. Защо каза в едно интервю, че ако той излезе, ще разедини хората. Той призна, той е разединител. Той не може повече да претендира да бъде онази политическа фигура, която да води българското общество в някаква посока. Не желая повече да го коментирам. Нямам представа на какви точно икономически и финансови планове се позовава, когато говори стряскащи цифри, но е достатъчен коментар, както едни негови съпартийци казаха: „Той така си говори, не му обръщайте внимание“. Не сме го казали ние. Казаха го хора от неговата бивша парламентарна група, конкретно г-жа Сачева. Не желая повече да коментираме в тази посока“, посочи Йотова.

„Ние искаме да знаем как ще върви България оттук нататък. Този План за възстановяване ще бъде депозиран в ЕК съвсем скоро, но оттук нататък предстои как ще работим със средствата, които ще дохйдат от ЕС. Хайде да прекъснем тази тенденция, която толкова години насаждаше ГЕРБ, за която г-н Борисов винаги говори за това да усвояваме едни средства. Да, той така е свикнал – да усвоява. Само че ние искаме от този план новия проект за България и благодарение на него не просто да хленчим, че сме най-бедни, а да възстановим нашата икономика и средствата да бъдат насочени в правилната посока. Този план трябваше да бъде приет по това време преди една година, но тогава Томислав Дончев не посмя да го депозира. Те го скриха и от Народното събрание, защото вътре много ясно прозираха лобистките мрежи и лобистките идеи. В първия вариант на този план той не беше визия за това как да изглежда България след една – две – три – пет или десет години, а беше един зов за помощ. Начинът, по който г-н Дончев беше изработил този план, е най-чудесната картина на наистина много тежката ситуация, в която е държавата ни благодарение на тяхното повече от 10 години управление. Каквото и да говорят оттук нататък, както и да обиждат президента, това е факт. Благодарение на г-н Пеканов този план беше преработен. Има две невралгични точни, по които се надявам да намерим в близките дни достатъчно добри планове по тях, които ще представим пред ЕК. Това са точките за върховенството на закона и за бъдещето на Мариците и проблемите с емисиите“, заяви тя

Не е причината в президента, че има толкова дълъг служебен кабинет, което е прецедент за българската история, добави Илияна Йотова.

„Ние бяхме най-големите радетели за това да има стабилно правителство. Ако беше съставено такова, на нас сега щеше да ни е много по-лесно, защото най-малкото отговорността щеше да е в друга посока. Така или иначе президентът Радев пое тази тежка функция и създаде един кабинет, който е успешен. Формулата на съставяне на този кабинет е много проста. Когато имаме ясни и конкретни задачи, приоритети и знаем какво да правим, но не с обещания някъде в бъдещето, а конкретно да се решават днешните проблеми на хората, в този кабинет тогава могат да влязат министри с най-различни политически възгледи. В името на тези краткосрочни резултати, да направят така, че да ги постигат“, каза още Йотова.

„Служебният кабинет актуализира държавния бюджет въпреки липсата на мнозинство в Народното събрание. В тази галопираща инфлация в целия свят, успяват да задържат достатъчно ниски нива, защото знаем, че сме най-бедната страна. Това ни беше завещано от предишното управление на ГЕРБ. Не има е леко, но диалогът в този кабинет и ясните приоритети ги правят силни. Оказа се, че те са добри професионалисти, експерти и много силни хора“, посочи тя.

Разликата между нас и останалите кандидат-президентски двойки е, че ние не обещаваме, а продължаваме, обяви Илияна Йотова.

„Не приемам състезание с един кон. Всички кандидат-президентски двойки заслужават уважение, защото когато излязат с лицата си пред българските избиратели и поемат отговорност, за мен това е голяма стъпка и аз го оценявам. Тази кампания ще бъде истинско състезание и нека хората изберат по-добрите. Лошото е, че парламентарните избори остават някак по-назад, но ще видим. Кампанията още не е започнала.
Още през януари месец ние с г-н Румен Радев обявихме, че ще се кандидатираме за втори мандати и след това Инициативният комитет застана зад нас“, заяви Йотова.

„Цялото преимущество на нашата кампания е, че когато в началото на 2021 г. обявихме публично, че ще се кандидатираме за втори мандат, в нито един момент не сме се обръщали към политически партии. Нашето решение беше да не ставаме залог в ръцете на политически партии и да не се превръщат президентските избори в разменна монета в игрите на партиите. Ние искаме и търсим подкрепата на всички български граждани, независимо дали имат някаква политическа принадлежност. Зад нас после застанаха много партии и ние им благодарим. Ние искаме да продължим с българските граждани, както го правихме през всичките 4 години“, категорична е тя.

„Хората, които застанаха в нашия Инициативен комитет през 2016 г. за първия ни мандат, се оказва, че близо 5 години по-късно те са още по-мотивирани да ни подкрепят. Това е много голяма оценка. Искрено благодаря на хората, които ни подкрепиха, защото го направиха безкористно, защото харесват нашата работа и свързват надеждите си с нас“, заяви Йотова.

„Разликата между нас и останалите кандидат-президентски двойки, които са обявени, а днес чакаме и още една, е, че ние не обещаваме, а продължаваме. Пред очите на българските избиратели са всичките повече от 4 години. Всяка наша постъпка и действие можеше да бъде оценявано и беше оценявано от тях. От самото начало нашият подход към интересите на гражданите, начинът, по който ние се превърнахме в говорители на тези интереси, е това, което обещавахме и изпълнихме“, допълни Йотова.

Около 20 октомври се очаква нова Среща на върха на държавите членки по въпросите за цените на електроенергията, съобщи Илияна Йотова.

„Толкова години минаха от приемането ни в ЕС, но ние продължаваме да бъдем под два много тежки мониторинга на ЕК – Мониторинга за върховенството на закона и новият инструмент на ЕК, който обвързва европейското финансиране с правовата държава. Другото са Мариците, с които ние закъсняхме. Когато другите държави поискаха дерогация от ЕК, защото не можеха изведнъж да си затворят централите, България трябваше да бъде част от това лоби и да се включи по-активно“, допълни тя. По думите ѝ заради мълчанието на страната ни по темата ние днес сме в тази ситуация.

Тя добави, че е сигурна, че в рамките дори на служебния кабинет ще се направи всичко възможно да се поиска един малко по-дълъг преходен период.

„Около 20 октомври се очаква нова Среща на върха на държавите членки по въпросите за цените на електроенергията и може би това е едно добро място и терен, в която заедно с другите страни отново да се постави този въпрос. Цените хвърчат, а ние нямаме заместители. Ще има специална среща на върха и президентът Радев ще бъде там. Аз съм сигурна, че българският интерес ще бъде защитен до краен предел, както той го е показвал неведнъж. Ние трябва да знаем какво да правим, защото много брутално изхвърлихме темата за ядрената енергетика от дневния ни ред“, добави Йотова.

„Каква е последната позиция на последния редовен кабинет? Къде са стратегическите партньори за проекта „Белене“? Каква ще бъде ролята на държавата тук? България от потенциален износител, сега сме принудени да покачваме електроенергията, защото тя не достига. Нямам нищо против зелената енергия, но нека да бъдем реалисти и в т. нар. енергиен микс да не стане толкова скъп за българските граждани, че да не можем да си го позволим. Иначе всеки може да си служи с обиди, квалификации и компромати. Това вече не е интересно. Трябва да се говори с факти, по същество и да се чертаят варианти. Това е истинският разговор за България“, допълни Илияна Йотова.

Подобни статии

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен Гечев от...

Още в катергорията

Местата в новия кабинет са разпределени: 8 за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ

По-рано днес Нинова поиска да се подпише писмено споразумение Румен...

В очакване на кабинет: По кои теми се договориха партиите и какво предстои

Четири партии, пет дни, 18 публични дискусии, десетки експерти...