Кацаров: Следващата седмица ще бъде издадена заповедта за новите мерки

Ще предложа по-добро възнаграждение на персонала на центровете за спешна медицинска помощ в следващия държавен бюджет, но най-важното остава системата да бъде реорганизирана, заяви министърът на здравеопазването

Следващата седмица ще бъде издадена заповедта за новите мерки. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти, предаде Агенция „Фокус“.

„Предложени са два алтернативни вида мерки. Едните от тях са да се използва зелен сертификат без ограничение капацитета на публични места. Алтернативно на това се предлагат допълнителни ограничения и спиране на дейности, ако не се стъпва на зелен сертификат. Отделно са предложени конкретни мерки за училищата в страната. Предложението е да се правят разчетите на база община, а не на база област с цел максимален брой училища да работят присъствено. В тази си част мерките ще бъдат съгласувани с МОН“, каза още д-р Кацаров.

Той заяви, че е предложил тези алтернативни мерки да бъдат изпратени до всички заинтересовани страни, за да дадат своите предложения.

„Свикал съм в понеделник извънредно заседание на разширен състав на Експертния съвет по епидемиология, където да бъдат обсъдени двата варианта. Възложил съм бързо да бъдат закупени допълнително 1 млн. антигенни тестове, а в случай, че се възприеме вариантът със зелен сертификат да се осигури възможност на повече хора да могат да се тестват и да се сдобият с такъв зелен сертификат. Те ще бъдат за сметка на държавата“, допълни още д-р Кацаров.

 

По думите му, ако се възприеме вариант със зелен сертификат, тестовете трябва да бъдат извършвани в някоя от сертифицираните от това лаборатории.

 

Ще предложа по-добро възнаграждение на персонала на центровете за спешна медицинска помощ в следващия държавен бюджет, но най-важното остава системата да бъде реорганизирана, заяви министърът.

„Извърши се водосвет на 18 чисто нови линейки, които се изпращат в различни центрове за Спешна медицинска помощ в страната. Това е добър повод да изразим нашата признателност, респект и благодарнот към медицинския и немедиинския персонал на центровете за спешна медицинска помощ в страната.

 

Работата на спешните медици е тежка. Знам го и от личен опит. А сега в условията на трета поредна епидемична вълна с ковид 19 е още по-тежка, още по-усложнена. Ние наистина дължим такава признателност и благодарност на всички тези хора за усилията, които полагат непрекъснато и денонощно“, каза още д-р Стойчо Кацаров.

По думите му спешната ни помощ, както и здравната ни система, се нуждае от редица организационни промени и подобрения, за да работи по-добре, за да работят по-лесно хората, които са назначени в центровете за спешна медицинска помощ.

„Смятам, че персоналът се нуждае и от по-добро възнаграждение, което смятам да предложа в следващия държавен бюджет. Най-важното си остава това да бъде реорганизирана и да бъде подобрена организацията на спешната медицинска помощ. Извърших една промяна в медицинския стандарт по спешна помощ, кяото позволява на повече болници да могат да разкрият спешни приемни отделения“, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

Подобни статии

Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството...

Още в катергорията

Петков: „Газпром” може да е предложил различни условия за отделните страни

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега...