Красимир Стойчев: Има мерки, които да смекчат шока в поскъпването на газа

КЕВР одобри увеличение на цената на природния газ с 36,22%

„Реално могат да се вземат много мерки, които да смекчат този шок в поскъпването на цената на газа, като не говоря за газови мерки, а за енергийния шок на цените.“ Това коментира в „Лице в лице“ по бТВ бизнесменът Красимир Стойчев, след като КЕВР одобри увеличение на цената на природния газ с 36,22%.

„Не може да се каже, че има криза в доставките на елктроенергия, защото изнасяме 20 на 100 от произведената електроенергия, а няма превишаване на търсенето-предлагането на местна основа“, добави той.

Според него една от причините за шока е лансирането на либерализицията на пазара.

„Шокът идва от това, че никой не се сети, преди 2-3 годни когато почнаха да лансират либерализацията на пазара, че рано или късно когато либерализираш пазара – ще се изравниш с нивата на цените на страните около тебе. В доклада на КЕВР от миналата година те отчитат, че цените на борсата „танцували“ заедно със сръбската, гръцката и румънската борса. Ето и сега „танцуват“ заедно. Това е голям провал на регулацията на българския пазар“, обясни Стойчев.

По думите му може да се ограничи количеството на продавана електроенергия на българската борса.

„Но ние виждаме липса на грам кадърна регулация и кадърно управление. Помощ за бизнеса е хубаво, но ще мине време, докато се усвои. Може да се махне 10% ДДС върху електроенергията, както направиха с мерките за бизнеса и махнете 5%, които всички производители и търговци на електроенергия внасят в този фонд за сигурността на енергийната система. Ще ги компенсират в бюджета, като се вземе извънредния дивидент“, коментира още Стойчев.

Кризата и цялостно да е преодоляна, няма да получим пари нито по фонда за устойчивост, нито по справедливия преход, докато не кажем дата да затвори въглищната централа, добави той.

кадър: bTV

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...