Крум Зарков към бизнеса в Русе: Връщането на вярата в държавата и нейните институции е напълно възможно и постижимо!

Представители на транспортния, шивашкия, фармацевтичния и другисектори в Русе, проведоха среща с кандидатите от листата на „БСП за България“

На нея те обсъдиха проблемите на бизнеса и икономиката, както в града, така и в България. Събитието бе инициирано отпредседателя на Българска стопанска камара Русе, проф. Красимир Ениманев. Русенските социалисти представиха своята платформа и вижданията си по актуалните проблеми в момента – повишаване цените на ел. енергията и газта, липсата на подготвени кадри, подобряване на пътната инфраструктура и свързаността по река Дунав, привличане на  нови инвестиции в града.

Русе е моторът, който да рестартира Северна България. Тук се е запазил потенциалът от хора. За нас винаги е било много важно да се поддържа отличенсоциален диалог. Той трябва да включва работодатели, синдикати и всички, които са заети в работния цикъл. Необходимо е всички заедно да вземаме решения, налагат се големи промени и нашата основна цел епърво централната власт да обърне своя стратегически поглед към региона и Русе и да помага за неговото развитие. Време е да развием необходимата инфраструктура, в това число не само пътища, но и образователна такава, за да има достатъчноквалифицирана работна ръка. Не на последно място държавата следва да помогне и осигури добри условия за бизнесите, които са експортно ориентирани и където има необходимост и междудържавни отношения.“, коментира по време на срещата Крум Зарков.

От своя страна представителите на бизнеса посочиха няколко проблема като основни за условията на правене на бизнес в Българияраздута администрацияи нейната неподготвеност в сферите, за които отговаря;корупция; сив сектор в някои от браншовете; неефективен контрол и липса на подготвени кадри. Разбира се като най-актуален и много сериозен въпрос, индустриалците поставиха увеличението цената на тока.

„Трябва да спрем да гледаме на държавата като на нещо, което може да навреди. Време е да се завърне вярата, че има държавни институции, които си вършат работата не по-лошо от частните предприемачи, които вие представлявате днес. Това е напълно възможно.“, отговори г-н Зарков. Във връзка с повишените цени, според него на първо време са необходимикраткосрочни решения, свързани с компенсации. Но задължително би следвало да бъдат взети и по-стратегически дългосрочни решения – България има потребност от нова енергия, включително ядрена такава, да очертае ясна перспектива пред развитието на въглищната енергетика и да осигури достатъчно добри цени и доставки на природен газ.

Подобни статии

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите с „Газпром“....

Още в катергорията

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....

Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности

„Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите...