КС отказа да разглежда искане на Радев срещу преминаването на Бюрото за защита към главния прокурор

През март президентът поиска КС да отмени разпоредбите, с които през 2014 г. Бюрото премина от Министерството на правосъдието към главния прокурор

Очаквано Конституционният съд днес отказа да се произнесе по същество по искането на президента Румен Радев да обяви за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт и в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, свързани с Бюрото за защита на свидетели, предаде БНР.

Единодушно съдиите са приели, че след като 46-ото Народно събрание отмени част от оспорените разпоредби, е отпаднал и предметът на делото. През март президентът поиска КС да отмени разпоредбите, с които през 2014 г. Бюрото премина от Министерството на правосъдието към главния прокурор.

Съдът беше сезиран от държавния глава през март, когато структурата все още беше на подчинение на главния прокурор Иван Гешев и по-малко от година след като служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов.

В последния си пленарен ден обаче 46-ото Народно събрание върна Бюрото в Министерството на правосъдието, където е било до 2014 година.

Подобни статии

Съдът остави зад решетките чужденците, крали секретни данни от „Арсенал“

Тримата чуждестранни граждани - двама литовци и един руски гражданин, са...

Още в катергорията

Съдът остави зад решетките чужденците, крали секретни данни от „Арсенал“

Тримата чуждестранни граждани - двама литовци и един руски...

ДПС с пакет от мерки срещу кризата

„Издигайки свой кандидат за президент, казваме – на България...

Все още няма следа от Евгения, която тръгна на фитнес преди 6 дни и изчезна в София

Позната на Евгения коментира, че тя има прекрасно семейство...