КС отказва да изслуша Кирил Петков по казуса с двойното гражанство

Конституционният съд е отхвърлил искането на Кирил Петков да го изслуша по делото за гражданството му, научи „Сега“. По-късно днес определението на съда ще бъде публикувано на сайта му. КС не приема и Петков да даде писмено становище по казуса. Аргументът на съдиите е, че делото не засяга актуалния му статус, тъй като той вече не е министър.

Делото за гражданството на Петков бе заведено от депутати от ГЕРБ. Те атакуваха пред КС президентския указ от 10 май за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. Преди това ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

Тезата на Петков е, че не е канадски гражданин от 21 април, когато е подал заявление за отказа си. Според документите от Канада, които той представи в КС обаче, той не е неин гражданин от 20 август. Конституционният съд днес е приел като доказателства представените от Петков документи, както и документите, пратени му от останалите институции, от които бяха поискани – президентството, МВнР, правосъдното министерство.

Подобни статии

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по сигнал на...

Още в катергорията

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по...

Извършват проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Служители на КПКОНПИ - Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в...

Изпратили сме в Спецпрокуратурата копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков

По повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено...