Лозан Панов: Трябваше да се говори и с ГЕРБ, и ДПС за правителство в предишното НС

Запитан би ли приел подкрепа от ГЕРБ, като се визира изказването на Томислав Дончев (че ГЕРБ биха го подкрепили на втори тур – б.р.), Панов отговори, че „това е едно предложение за прегръдка, което звучи задушаващо“

„Ще посетя Македония като кандидат-президент, искам да разговарям с хората там, да видя къде ги боли.“

Така отговори кандидат-президента Лозан Панов на въпрос, свързан с българската политика към РС Македония.

Панов даде пространно интервю за „Свободна Европа“.

По темата за отношенията с Русия той не каза, че иска да отиде там, за да чуе хората. Посочи, че българската политика към един авторитарен режим е доста колеблива. А трябва да бъде по-категорична. Особено по темата „Крим“.

Лозан Панов атакува действащия президент Румен Радев като го упрекна, че не е направил необходимото, за да се излъчи правителство след миналите избори. „Бих се насочил към най-малкия, те биха намерили допирни точки“, каза Панов. Според него и ГЕРБ, и ДПС е трябвало да бъдат поканени за разговорите.

Лозан Панов атакува Радев и затова, че е подписал указа за главния прокурор Иван Гешев, макар и от втория път. Не трябвало да го подписва и така прокурорите биха могли да изберат друг за главен прокурор.

Запитан как ще се финансира кампанията му, Лозан Панов, който е издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ДБ отговори: „Инициативният комитет и щаба ще се срещнат с щаба на ДБ. Предстои такава среща, която включва и финансирането.“ Той каза още, че очаква такова финансиране и при общи мероприятия в градовете.

Интересна бе темата за отношението му към ГЕРБ. Той коментира изказването на Томислав Дончев, че в началото на кампанията, подобно послание го приема като опит да се измести фокуса. И напомни: „Предишния ден, в понеделник пък, моето име беше спрягано за главен прокурор“ (идеята бе подхвърлена от Кирил Петков – б.р.).

Запитан би ли приел подкрепа от ГЕРБ, като се визира изказването на Томислав Дончев (че ГЕРБ биха го подкрепили на втори тур – б.р.),  Панов отговори, че „това е едно предложение за прегръдка, което звучи задушаващо“.

На въпроса за кого ще гласува на парламентарните избори, Лозан Панов отвърна: „За онези формации, които ме убедят в политиките, които изповядват. Формации, които имат ясни визии по съдебната реформа“. И не спомена ДБ, партията, която го подкрепя.

По повод прогнозата за подкрепа от около 8%, която даде изследването на „Алфа рисърч“ вчера, Панов каза, че е правено, когато кандидатурата му не е била известна, а кампанията е в началото. Там не виждам кандидатурата на ДПС Мустафа Карадайъ, уточни той.

„Бих наблегнал на потенциала, който може да се развие от третия кандидат“, добави Панов. И обърна внимание: „Говореше се, че ще има кандидат, избран на 1 тур, сега му дават по-малко от 50 процента.“ 

Запитан дали открития фронт срещу Румен Радев не би му отнело избиратели, защото атакува човека, припознат като борец срещу мафията, Панов каза: „Борбата срещу мафията няма фронт от година и половина, тя си имаше корени в завладяването на държавата и това беше процес не от година и половина – две.“ 

„Избирателите би трябвало да избират не само с очите си, но и с аргументите“, посочи още той.

Кадър: Сеободна Европа

Подобни статии

Доц. Киселова: Не сме обсъждали разпространения текст в работната група за българския закон „Магнитски“

Разпространената в медиите чернова на български вариант на закона „Магнитски“ не...

Още в катергорията