Математик с мрачна ковид-прогноза: Ако преди 10% са губили битката, то сега ще умират 13 %

На 21 юли ми светна лампата за Делта варианта. Ако аз взимах решенията, щях да върна децата онлайн. Аз бих направил за 2 седмици по-пълно затваряне, защото явно хората не разбират колко тежък е този вариант

Ако преди 10 на сто от пациентите са губили битката с коронавируса, то сега ще умират 13 на сто.

Тази мрачна прогноза направи математикът от Департамента „Информатика“ на Нов български университет Лъчезар Томов.

„Вълната не е преминала. Не е намален летаргитетът“, посочи той пред БТВ.
И подчерта, че при тази вълна на COVID-19 сериозно засегнати са младите хора.

„Много ясно се вижда, че разпространението на пандемията е първо при децата, след това при възрастните“, каза той.
И обърна внимание, че отварянето на училищата дава негативно отражение.
По думите на Томов ваксинацията намалява разпространението на вируса и смъртността.

 

Като процент на починали сега сме 13% по-зле. Сега 1/3 влизат в болница, а възраста на починалите е с 3-4 години надолу. Не е намален леталитетът, като той обхваща все повече по-млади хора…Сега бързо влизат заразените, но и бързо излизат…Необходими са повече легла, но и да се разкрият – няма кой да обслужва пациентите. Защото все повече хора се нуждаят от интензивно лечение, а за това няма специалисти, изтъкна математикът.

По думите му сега първо се заразяват децата, а след това техните родители, като болните са 10-11%, а при предишните вълни болните деца са били  между 2 и 4 процента. 

Сега училищата са основно място, където се предава заразата. От 10 до 19 години са децата, сред които заразата бележи рекордиСтигаме до 360 деца на ден. Ваксинацията избутва епидемията към децата. Добре е, че само 1% от децата имат нужда от хоспитализация. Твърденията, че децата не предават заразата, бяха абсолютно неверни, смята Томов.

„На 21 юли ми светна лампата за Делта варианта. Ако аз взимах решенията, щях да върна децата онлайн. Аз бих направил за 2 седмици по-пълно затваряне, защото явно хората не разбират колко тежък е този вариант. И освен това може да се вземат някакви мерки за ваксинация на държавните служители. Хората не разбират, че и при леко боледуване след 5-6 месеца кабинетите на кардиолозите са пълни. Нищо опасно няма в тези ваксини. Ковид дава вътрешни увреждания. Явно хората не знаят! Тази болест не е лека и тази болест ще наруши нашата намалена продуктивност“, обясни той.

Томов очаква 60 000- 65 000 активни случая; 4000-4500заболели на ден. Той посочи, че смъртните случаи следват със 17 дни закъснение.

Подобни статии

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна от протести...

Още в катергорията

Слави Василев: Борисов научи хората да протестират

“Служебното правителство е подложено на натиск” Напълно е възможна вълна...

Анна Заркова: Искат си Корупцията обратно

Големите работодатели и синдикати протестират заедно днес – една...