Меркел предупреждава ЕС: Не спирайте парите за Полша и Унгария преди да разговаряте с тях

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира средствата за Полша и Унгария въпреки нарастващия натиск върху блока да предприеме действия заради опасенията за отстъпление от демокрацията в двете страни, съобщи „Политико“.

Европейската комисия обмисля дали да спре определени плащания от бюджета на ЕС за тези страни, като използва наскоро придобитото правомощие да наказва държавите-членки за нарушаване на принципите на правовата държава. Въпреки че Комисията се въздържа от използването на новия инструмент, много активисти и членове на ЕП искат Комисията да предприеме действия сега, позовавайки се на продължаващите твърдения, че Полша и Унгария подкопават собствените си демокрации.

Меркел, отиващият си германски лидер, говори пред репортери ден след като комисия на Европейския парламент заплаши да предприеме правни действия срещу Комисията заради нейното нежелание. Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят кризата с върховенството на закона в Полша на среща на върха следващата седмица.

В петък Меркел подкрепи обсъждането на високо равнище, но не и позицията на парламентарната комисия.

„Мисля, че сега е време да разговаряме задълбочено с полското правителство как да преодолеем трудностите… Имаме големи проблеми, но моят съвет е да ги решим в разговори, да намерим компромиси“, заяви Меркел в Брюксел след среща с белгийския министър-председател Александър Де Кроо.

Меркел заяви още, че не е съгласна с онези, които смятат, че „политическите различия“ трябва „винаги да се решават чрез съдебни процедури“. Тя добави: „Ето защо съм малко обезпокоена от големия брой случаи, които сега се решават в съда“.

Канцлерът също така разкритикува Европейския парламент заради неговата заплаха, като заяви: „От моя гледна точка намирам за малко тъжно, ако мога да се изразя предпазливо, когато Парламентът казва, че може да се наложи да съдим Комисията. Не мисля, че това ще доведе до нещо.“

Във вторник полското правителство засили битката си с ЕС за върховенството на закона, като прие решение на Конституционния съд на страната, който установи, че полската конституция има предимство пред някои закони на ЕС. Мнозина смятат, че решението поставя под съмнение договорите, които са в основата на самия ЕС.

Меркел заяви, че механизмът на ЕС за върховенството на закона, който беше договорен по време на миналогодишното германско председателство на Съвета на ЕС, изисква „голяма готовност за компромис от всички страни“. Тя подчерта, че част от този компромис е Полша и Унгария да имат право да се обърнат към Съда на Европейския съюз и „да попитат дали тази директива е в съответствие с европейското право“.

Комисията изчаква с въвеждането на механизма, докато не бъдат уредени съдебните спорове. Меркел предупреди да не се бърза с активирането на механизма, преди съдът да се е произнесъл по въпроса. „Мисля, че можем да изчакаме това решение на Съда на Европейския съюз“, каза тя.

Тя също така подчерта, че е необходимо страните от ЕС да останат единни по трудните въпроси, като припомни, че „излизането на Обединеното кралство е било голяма тъга“ за нея.

Тя също така подчерта, че е необходимо страните от ЕС да останат единни по трудните въпроси, като припомни, че „излизането на Обединеното кралство е било голяма тъга“ за нея.

В допълнение към механизма за върховенство на закона, Комисията също така задържа плащанията от Фонда за възстановяване от коронавируса за Полша и Унгария поради опасения, свързани с върховенството на закона. В петък Меркел не спомена пряко за евентуалното задържане на тези плащания.

Де Кроо заяви, че е „на една и съща позиция“ с Меркел, когато става въпрос за върховенството на закона.

„Това може да се превърне в голям проблем, но можете да се предотврати превръщането му в голям проблем, ако се ангажираме“, каза той. „Мисля, че само критиките и соченето с пръст отвън няма да ни доведат до нищо, така че трябва да се ангажираме и да разберем какви ще бъдат следващите стъпки на Полша.“

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Кристалина Георгиева: Омикрон може да забави възстановяването на икономиката

Разпространението на варианта Омикрон може да доведе до забавяне на темпото...

Още в катергорията

Кристалина Георгиева: Омикрон може да забави възстановяването на икономиката

Разпространението на варианта Омикрон може да доведе до забавяне...

В Азербайджан българка стана заместник-министър

Марияна Василева е новият заместник-министър на младежта и спорта...

САЩ заплашиха Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че подготвя серия...