Министър Кацаров: Здравната система е натоварена, но няма хаос

Министър Кацаров с последна информация за ситуацията с COVID

Доста хора са се напрегнали и се предоставят неверни данни за ситуацията с COVID в страната. Ще ви запознаем и с някои инициативи, които се предприемат в тази връзка. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаровпо време на брифинг в МЗ, предаде Novini.bg.

Тази епидемична вълна се развива бавно. В последните дни ситуацията се променя, като тя става по-интензивна. Коронавирусната криза в страната се развива така – в началото заболеваемостта на Балканския полуостров беше по-ниска, тя нарасна през октомври миналата година. За начало и край приемаме достигането на ниво 100/100 000, обясни съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Според нея, по време на първата вълна смъртността е била 7920 души. По време на втората вълна починалите са малко повече – 8459 са загубили живота си заради COVID-19.

„За да оценим каква е тежестта на епидемията е нужно да следим каква е смъртността. Трябва да се прави сравнение между трите COVID вълни. По време на първата вълна при циркулирането на първоначалния щам броят на починалите през първите 9 седмици са 4735 души. При втората вълна, доминирана от Алфа варианта, броят на починалите е по-нисък – 4479. По време на настоящата вълна при първите 9 седмици броят е починалите е 3364, което, по думите проф. Кожухарова, е доказателство, че този нов вариант не е по-тежък или по-смъртоносен. Не става дума за смъртните случи, директно свързани с COVID“, посочи проф. Кожухарова.

„Огромната част от починалите хора са неваксинирани (над 95%)“, отчете министър Кацаров.

„Данните, които представяме за 14-дневен период от време. Докато в България имаме около 4000 в Сърбия са 14 000. С другите съседни страни сме със сравнително сходни показатели“, каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„В Румъния и Сърбия положението е много по-тежко, отколкото при нас. Над 90% от заразените са в Делта вариантът на COVID.

По думите ѝ високите нива на заболеваемостта още доста време Делта вариантът на COVID ще доминира.

„Здравната система е натоварена, но няма хаос. Възникналите проблеми на места се дължат на локални неуредици“, подчерта Стойчо Кацаров.

„Разкрити са 7268 COVID легла в страната. Заети са 5646. За София – общият брой разкрити легла са 1569, от тях 1236“, посочи зам.-министър Александър Златанов.

„Имаме разкрити към 100 COVID зони. Към този момент сме в плана. Имаме достатъчно свободни места в болниците Ситуацията е динамична, но следим процеса и можем да реагираме при необходимост“, добави зам.-министърът.

„Правим анализ на смъртността по болници. Изпратили сме писма до директорите, там където има по-големи отклонения, да се свикат съвети и да се провери дали правилно се прилага методиката. Преди края на този месец смятаме да дадем възможност да се отпуснат моноклонални антитела за лечение в болниците. Най-ефективният начин за намаляване на заболеваемостта, обаче си остава ваксинацията“, изтъкна министър Кацаров.

„Ситуацията е напрегната, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос. Обмислят се допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, но ще говорим за тях в петък. Зоните допълват здравната система, не отменят другите звена. Всички процедури там са безплатни за здравноосигурените лица“, подчерта министър Кацаров.

Във връзка с преминаването на онлайн обучение, здравният министър каза, че трябва да се подхожда индивидуално по преценка на директорите, за да може по-малко да се засегне учебният процес. Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата. Директорите на РЗИ имат право да издават заповеди за въвеждането на регионални мерки, уточни той.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията