“Морска администрация”: „Вера Су” засега не създава риск от екокатастрофа

Товарът ще бъде свален от борда чрез грайфери, кофи или центробежни помпи. Ще бъдат опънати платнища, за да се предотврати разсипване в морето

Няма разлив около потъващия край Камен бряг кораб „Вера Су”. Към момента той не представлява опасност за водата, флората и фауната в района на Камен бряг. В това увериха от ръководството на „Морска администрация” на пресконференция в сряда.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Корабът е укрепен допълнително, за да не тласнат вълните кърмата към скалите. Източено е цялото количество излишно гориво и смазочни материали. Не се очаква да се образуват цепнатини във външната обшивка на кораба.

Товарът ще бъде свален от борда чрез грайфери, кофи или центробежни помпи. Ще бъдат опънати платнища, за да се предотврати разсипване в морето. За да започне разтоварване обаче, Следствената служба трябва да съобщи, че товарът не представлява веществено доказателство, както и че е изоставен и никой няма претенции към него.

Корабособственикът все още не е обявил „Вера Су“ за потънало имущество, каза капитан Валентин Енчев от ИА „Морска администрация“. Той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус.

Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април идната година заради метеорологичната обстановка.

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите.

Източник: Нова тв, БНР

Подобни статии

Още в катергорията

Съдът остави зад решетките чужденците, крали секретни данни от „Арсенал“

Тримата чуждестранни граждани - двама литовци и един руски...

ДПС с пакет от мерки срещу кризата

„Издигайки свой кандидат за президент, казваме – на България...