Николай Павлов: Дългът на “Топлофикация-София“ заплашва да остави държавата без газ

Клиенти на „Булгаргаз“ са и други топлофикационни дружества, които редовно си заплащат потребения газ, обяснява изпълнителният директор

Топлофикация-София“ шеста година поред създава проблеми с плащанията на задълженията си към „Булгаргаз“. В момента ТС, чийто принципал е Столична община, „виси“ със 130 млн. лева. Това дружество определено гради деловите си отношения с „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) все едно те са кредитни институции. Коментар по казуса пред БГНЕС даде и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Той поясни,че проблемът е през цялата година. Българското общество трябва да знае, че „Топлофикация-София“ има постоянни задължения към „Булгаргаз“ през годините. Това особено се изостря преди началото на отоплителния сезон, което е необяснимо. Затова ние предприемаме действия, за да можем да съберем парите и да можем да гарантираме доставките за всички клиенти, които са сключили договори с нас. Само да напомня, че освен „Топлофикация-София“, клиенти на „Булгаргаз“ са и други топлофикационни дружества, които редовно си заплащат потребения газ. „Булгаргаз“ има за клиенти индустриални консуматори, които са с непрекъсваем работен цикъл. Те не могат да останат без газ. Това значи, че ще им погинат активите, за които са инвестирани стотици милиони евро от чуждестранни компании. Т.е. ние трябва да се погрижим за тези клиенти.

Запитат дали е имало година, в която „Топлофикация-София“ да не дължи пари, Павлов отговаря: „Не, аз съм тук от 2015 г. Значително намалихме вземанията от „Топлофикация-София“, но всяка година те си позволяват да трупат огромни дългове“.

Подобни статии

Назначен е нов шеф на „Булгаргаз“

Говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че промяна в управлението на...

Още в катергорията

Назначен е нов шеф на „Булгаргаз“

Говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че промяна в...

„Булгартрансгаз“ взема мерки за „Чирен“

Допълнителните търгове ще се провеждат всеки четвъртък от текущия...