Опит за преврат във Франция, кодиран като „Операция Лазур“ СНИМКИ

Бивш депутат е създал „терористична общност“ с мрежа от клонове в цялата страна, която включва действащи и пенсионирани полицаи, жандармеристи и военни

Управлението за вътрешна сигурност на Франция е предотвратила опит за преврат, съобщава Le Parisien.

Според разследващите смяната на властта във Франция е била планирана от бившия депутат от партията Демократично движение Реми Дайе и негови поддръжници. Дайе се намира в затвора по подозрение, че е организирал нападения срещу центрове за ваксинация.

Разследващите проучват връзките на бившия депутат и стигат до заключението, че той е създал „терористична общност“ с мрежа от клонове в цялата страна, която включва действащи и пенсионирани полицаи, жандармеристи и военни.

След анализ на кореспонденцията между заговорниците разследващите установяват, че има поне 36 „командири“, всеки от които отговаря за различен регион.

Според следователите, поддръжниците на Дайе са планирали да завземат с полицейски щитове и експлозиви Елисейския дворец, парламента, Министерството на вътрешните работи и Министерството на въоръжените сили, както и телевизионна или радиостанция, откъдето да излъчват пропагандата си. Планът е наречен „Операция Лазур“.

Реми Дайе

Призивите на Дайе за бунт започват в края на 2020 г. в Малайзия, където той се укрива от френските органи на реда по обвинение в отвличане на осемгодишно момиче.

През април 2021 г. бившият депутат Дайе изпрати съобщение до някои френски депутати с лозунги, че „републиката вече не е доминираща идея“ и „часът на разплатата е настъпил“. Само един депутат се е обърнал към прокуратурата, след което е започнало разследване.

Адвокатът на Реми Дайе Жан-Кристоф Басон Ларби отхвърля всякакви обвинения в тероризъм срещу своя клиент. Според него бившият депутат е призовал за „мирно и всенародно сваляне на съществуващата политическа система в изпълнение на свободата си на изразяване и съвест“.

Превод и редакция: БЛИЦ

Подобни статии

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи първия вицепремиер...

Още в катергорията

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи...

Жената на Ел Чапо влиза в затвора

Ема Коронел Аиспуро е била млада тийнейджърка, когато се...

Трима души загинаха, а осем бяха ранени при стрелба в гимназия в САЩ

Нападателят е използвал полуавтоматично оръжие Трима ученици бяха убити, а...