Очаква се Управителният съвет на МВФ да реши днес съдбата на Кристалина Георгиева

Скандалът заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции

Очаква се днес управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) да реши днес съдбата на управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс, цитирана от novini.bg.

Вчера той е имал срещи с Георгиева и с американската правна кантора, която твърди, че по времето, когато е била на висок пост в Световната банка (СБ), българката е оказала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай, казаха анонимни източници, запознати с въпроса. Според тях 24-членният управителен съвет на МВФ планира да се събере отново днес, за да реши съдбата на управляващата директорка на фонда.
Това ще стане в момент, когато представители на много от 190-те страни членки на МВФ пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на фонда и на СБ.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Управителният съвет на МВФ обсъжда казуса в продължение на пет часа в петък. Той реши да проведе отделни срещи в неделя с Кристалина Георгиева и с юристи от американската правна кантора УилмърХейл (WilmerHale). Те се проточиха до вечерните часове на вчерашния ден.

Скандалът заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.

Кристалина Георгиева категорично отхвърли твърденията в доклад на УилмърХейл, които се отнасят за 2017 г., когато тя е била главен изпълнителен директор на Световната банка.

За момента няма коментар за вчерашните срещи нито от Георгиева, нито от американската правна кантора.
В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая.

Вчера в. „Файненшъл таймс“ писа, че Съединените щати и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници.

Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон.

Подобни статии

Александър Вучич ще преговаря лично с Путин за руския газ

Преди това президентът съобщи, че Сърбия започва преговори с "Газпром" за...

Още в катергорията

Александър Вучич ще преговаря лично с Путин за руския газ

Преди това президентът съобщи, че Сърбия започва преговори с...

Украинският парламент забрани символите „Z“ и „V“

Зеленски наложи вето на предишна версия на законопроекта и...