Павел Писарев на 87 години

Писателят и журналист, бивш шеф на БНТ и бивш министър на културата не спира да анализира света около себе си

Патриархът от парка „Заимов“! Така е наречен Павел Писарев от верния си приятел Димитър Генчев в едно есе по повод излязлата през 2011 година мемоарна книга „Такива ги запомних“.

Павел Писарев наистина може да бъде наречен патриарх и то не само на парка „Заимов“, където обича да се разхожда. През годините Писарев научи цяло поколение как може да се прави качествена журналистика, как да ценим достиженията в културата, как да гледаме по аналитичен начин на обществения живот.

Няма налично описание.

Павел Писарев е роден на 19 октомври 1934 г. в София. Бил е журналист във в. „Работническо дело“, кореспондент на вестника в Париж. Публицист, два пъти директор на Българска национална телевизия 1970-1971 г. и 1990 г. Генерален директор на Българска кинематография 1971-1977 г. Заместник и първи заместник-министър на културата 1971-1983 г. Обществен и политически деец на БСП от 1953 г. до днес. Активен деятел на културното сътрудничество с европейските страни. Ст.н.с., доктор на социологическите науки.

Няма налично описание.

Ето какво пише за него Димитър Генчев:

„Писарев не се лъже лесно. Той е обходил Европа, живял е на Запад и като българо-германски франкофон се чувства гражданин на света. Поради което знае със сигурност:

  1. Никаква финансова, икономическа и политическа криза в момента няма. Това си е обикновен капитализъм, свободно придвижване на капитали от бедните към богатите. Бедните стават още по-бедни, богатите стават все по-богати.
  2. България не е обречена страна: тя винаги е стигала до поредното си национално и социално освобождение. За съжаление ние няма да присъстваме на празника.
  3. Прогресът се ражда от борбата между лявото и дясното. Но не трябва да забравяме най-важното: В България всички сме българи, дори когато сме турци и цигани.
  4. Надписът „Съединението прави силата“ над парламента е верен – „Българи от цял свят – обединявайте се“.

Още много неща ни е казал и ще ни каже Павел Писарев. Въпросът е, че политическата класа не чете. Иначе днес държавник № 1 щеше да му връчи най-високия български орден.“

Честити 86 години на Павел Писарев!

Източник: BIG5

 

Подобни статии

Две години без Стефан Данаилов

В театъра и киното Стефан Данаилов завинаги е Майор Деянов, Борис...

Още в катергорията

Две години без Стефан Данаилов

В театъра и киното Стефан Данаилов завинаги е Майор...

Почитаме света великомъченица Екатерина

Православната църква почита света великомъченица Екатерина на 24 ноември...

200 години от рождението на великия руски писател Фьодор Достоевски

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се...