Петролът поскъпва с близо 3% към нови многогодишни върхове заради енергийната криза

Енергийната криза, обхващаща света, повишава перспективата за трудна зима в Северното полукълбо с нарастващото търсене на горива за отопление

Петролните фючърси нарастват с около 3% по време на търговията в понеделник, задълбочавайки многоседмичното ценово възходящо рали, тъй като енергийната криза, обхващаща големите икономики, не показва признаци на облекчаване на фона на нарастване на икономическата активност и ограничени доставки от водещи енергийни производители.

Декемврийските фючърси на петрола Брент се повишават с 2,5% към 84,60 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от октомври 2018 г.

Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI пък нарастват с 3,2% към 82,18 долара за барел, което е най-високо ценово ниво от октомври 2014 г.

Новото поскъпване на петрола е факт, след като през миналата седмица и двата типа фючърси нараснаха с близо 4 на сто, като петролът Брент напредва за пета поредна седмица, а американският лек суров петрол – за седма поредна седмица.

Петролът поскъпва, тъй като във все повече държави няма сериозно противоепидемични Covid ограничения заради увеличаващата се ваксинация на тяхното население, което пък оказва подкрепа за възстановяване на икономическата активност.

Цените на въглищата и на природния газа също се повишават с възстановяването на икономиките, което прави петрола по-привлекателен като гориво за производство на електроенергия, което също допринася за поскъпването му на петролните пазари.

В Индия някои щати изпитват прекъсвания на електроенергията поради недостиг на въглища, докато в Китай правителството нареди на миньорите да увеличат производството на въглища, тъй като цените на електроенергията се покачват.

По-рано днес стана ясно, че в един от най-големите въгледобивни китайски региони са били затворени принудително около 60 мини за добив на въглища заради сериозни наводнения в следствие на непрекъснати валежи на дъжд.

Енергийната криза, обхващаща света, повишава перспективата за трудна зима в Северното полукълбо с нарастващото търсене на горива за отопление.

Сондажите в САЩ се възползват от увеличението на цените и увеличиха с пет нови разработвани петролни кладенци през миналата седмица – петото поредно седмично увеличение на действащите платформи за петрол и газ.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, начело с Русия, известни като формата „ОПЕК +“, обаче взеха решение през миналата седмица да запазят досегашната политика на постепенно повишаване на производството с по 400 хиляди барела всеки следващ месец. Именно това решение от преди дни даде стимул за новото солидно поскъпване на петрола.

Подобни статии

КЕВР каза с колко скачат токът и парното

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел, за всяко...

Още в катергорията

КЕВР каза с колко скачат токът и парното

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел,...

Икономист: Подготвяните отстъпки няма да бъдат ефективни

Според Калоян Стайков войната ще задълбочи инфлационните процеси Ще продължават...

Очакват се предложенията на КЕВР за цената на тока от 1 юли

При електричеството в момента действащата цена е на нивата...