Пламен Бобоков: Кога прокуратурата ще върне 200 000 лева от гаранцията ми?

Пламен Бобоков попита днес чрез медиите защо прокуратурата бави повече от месец част от гаранцията му – 200 000 лв. и не му я връща.

По-младият от двамата братя индустриалци бе обвинен за две ОПГ – едната за третиране на боклук незаконно, втората – за влияние върху длъжностни лица заедно с президентския съветник Пламен Узунов. Както е известно, имаше и трето обвинение – че държал у дома артефакти – стрелички и копия неправомерно.

Днес той припомни пред Клуб Z малко парадоксалната сага – как когато „избухна“ интересът на прокуратурата срещу тях през пролетта на 2020 г., първо изобщо не бе задържан, а самата прокуратура го освободи срещу парична гаранция от впечатляващите 1 млн. лв. (за разлика от него Атанас Бобоков изкара месеци в ареста, б.р.).

После обаче на 18 юни прокуратурата в Русе го прибира в ареста с мярка за 72 ч по поръчка от „спец“-колегите си в София с аргумент – защото не внесъл парите. Адвокат Ина Лулчева оспори това, като се оказа, че още предния ден Бобоков ги е внесъл.

Освен това всичко гореизредено става в рамките на процес, при който той атакува пред съда определението на прокуратурата за единия милион.

Така или иначе днес той доразказа историята – в крайна сметка съдът намалява гаранцията му на 800 000 лв.

„И така оттогава – един месец! Питам прокуратурата – не трябва ли като страж на законността да изпълнява решенията на българския съд и да ми върне 200 000 лв.“, попита Бобоков.

Той за пръв път коментира и оправдаването си на първа инстанция по малко парадоксалното дело, че държал върхове от копия и стрелички без надлежно разрешително.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Бобоков обяви, че в нумизматичния музей на Фондация „Братя Бобокови“ има 5000 експоната, до един описани и инвертаризирани – „плюс снимки, цветни!“, специално натърти той (по това дело той бе обвинен по член за дребни иманяри – че държал без надлежно разрешително у тях колекцията, б.р.).

Според него това бил най-добре уреденият музей в България.

Все пак прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на русенския съд. Това станало 20 минути след произнасянето ѝ, каза днес Пламен Бобоков.

Що се отнася до „голямото“ дело за боклука, където са съподсъдими с брат си, с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и др., то отново се препъна днес и не можа да стартира в Спецсъда. Причината – отсъстващи адвокати.

Макар редовно да е посочвано от прокуратурата като един от големите успехи срещу „олигарсите“, реалностите са, че делото не може да преодолее дори предстартовото разпоредително заседание на първа инстанция в Специализирания съд.

Източник: Fakti.bg

Подобни статии

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по сигнал на...

Още в катергорията

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по...

Извършват проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Служители на КПКОНПИ - Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в...

Изпратили сме в Спецпрокуратурата копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков

По повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено...