Полковник от ВВС Невена Митева ще бъде вицето на проф. Анастас Герджиков

Полковник Невена Митева е председател на Сдружение на жените военнослужещи (СЖВ) от 2009 и понастоящем е председател на комитета на НАТО по равнопоставеността

Полковник от ВВС Невена Митева ще бъде вицето на проф. Анастас Герджиков, научи сайтът Епицентър.бг от свои достоверни източници.

Тя е първата жена офицер, завършила специалността „Военновъздушни сили“.

Участвала е в Олимпийските игри в Сеул през 1988 година и завършва шеста на женската щафета 4х100 м.

Полковник Невена Митева се присъединява към българските военни сили през 1989 в следствие на плувните си постижения по време на XXIV Олимпийски игри в Сеул, Южна Корея през 1988 година.

Следва в Националната спортна академия, която по-късно завършва и става учител и треньор по плуване в Централния спортен клуб на армията, наречен ЦСКА.

От 1998 до 2000 тя е заместник командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката.

Служила е като ПР специалист във ВВС , както и като специалист човешки ресурси в централата на военно въздушните сили.

Паралелно с това е учила във Военната академия „Г.С. Раковски“  и през 2005 година е първата жена офицер, завършила специалността „Военновъздушни сили“.

Между 2007 и 2009 година е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб на българските военни сили.

През 2009 година е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция Отбранителна политика на Министерство на отбраната.

Полковник Невена Митева е председател на Сдружение на жените военнослужещи (СЖВ) от 2009 и понастоящем е председател на комитета на НАТО по равнопоставеността.

СЖВ е неправителствена организация, чиято цел е да подпомага въвеждането на международната програма Жени, Мир и Сигурност в рамките на българския отбранителен сектор. Един от забележителните проекти се казва „Жени лидери в сигурността и отбраната“ (ЖЛСО), който бе развит през 2010 и одобрен от министрите на отбраната на югоизточния съвет на министрите на отбраната през 2011.

В последствие бе включена в Група 1 на инициативата на НАТО Умна отбрана.

Невена Митева е ръководител на проект, координатор и един от авторите на „ЖЛСО бяла книга и пътна карта“, което доведе до успешната и номинация за изборите за председател на комитета на НАТО по равнопоставеността за периода 2013-2015 и председател на комитета на НАТО по равнопоставеността за периода 2015-2017.

Полк. Невена Митева е съпруга на генерал-майор Явор Матеев, командир на бригада „Специални сили“.

Подобни статии

Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството...

Още в катергорията

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати...