Полски политици за решението на Съда на ЕС: Обявиха ни война

„Това е поредният етап от хибридната война на ЕС срещу Полша“, каза политикът Януш Ковалски. Според него Варшава трябва да бойкотира организацията и да блокира всички нейни решения до възстановяване на върховенството на закона в Брюксел

Политиците в Полша реагираха на решението на Съда на Европейския съюз, който разпореди Варшава да плаща глоба от един милион евро на ден до разпускането на Дисциплинарната камара на Върховния съд, предава новинарският портал Onet, цитиран от „Фокус“.

Бившият премиер Беата Шидло е убедена, че европейските институции предпочитат да не водят диалог с Полша, а да оказват натиск върху нея.

„Това е поредният етап от хибридната война на ЕС срещу Полша“, каза на свой ред политикът Януш Ковалски. Според него Варшава трябва да бойкотира организацията и да блокира всички нейни решения до възстановяване на върховенството на закона в Брюксел.

Депутатът от партия „Право и справедливост“ Казимеж Смолински от своя страна нарече решението „продължение на политическата война“ срещу Варшава. „Кой ще плати за това: Моравецки, Качински? Не, всички поляци ще плащат чрез данъци, високи цени на тока и природния газ“, заключи депутатът Пьотр Борис.

През юли Съдът на ЕС поиска прекратяване на работата на Дисциплинарната камара, която според Европейската комисия застрашава независимостта и безпристрастността на съдиите. В сряда Варшава беше осъдена да плаща милион евро на ден на ЕК като глоба за неспазване на това решение.

Подобни статии

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният директор на...

Още в катергорията

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният...

Полският премиер за позицията на ФРГ относно „Северен поток -2“

Новото германско правителство трябва да направи всичко възможно, за...

Китай продължава да ограничава дипломатическите си отношения с Литва

Комунистическата страна спира издаването на визи Пекин обяви по-рано тази...