Предупредиха Полша, че си играе с огъня

Това е атака срещу ЕС, обяви Париж

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че решението на Конституционния съд в Полша, че някои части от договорите на ЕС са несъвместими с полската конституция, е атака срещу блока и че икономическите санкции са вариант. По думите му това е много сериозно и фактически съществува риск от излизане от ЕС.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че полското правителство си играе с огъня, предаде БНР. „Първенството на европейското право е от съществено значение за интеграцията на Европа и съвместния живот в Европа. Ако този принцип е нарушен, Европа такава, каквато я познаваме, каквато е изградена с Римските договори, ще престане да съществува“, каза Аселборн.

Полският Конституционен съд постанови вчера, че някои от членовете на Договора за Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на страната. Управляващите от партия Право и справедливост водят серия от диспути с Европейския съюз в редица сфери – от съдилищата до медиите и правата на гей общността. Случаят, по който се произнесе Конституционният съд, е свързан с реформата на съдебната система.

Европейската комисия оценява задълбочено решението на Конституционния съд на Полша и ще отговори бързо. Това се посочва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по повод решението на полския съд, че европейското законодателство няма върховенство над полските закони. ЕС е основан на ценности и законност. Договорът за ЕС предвижда решенията на Европейския съд да бъдат задължителни за националните власти, включително за съдилищата. Всички държави от ЕС са подписали този договор, допълва Фон дер Лайен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Русия потвърди извеждането на украински бойци от „Азовстал“ в Мариупол

В Лвовска област са унищожени партиди оръжие и военна...

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...