Пресякоха контрабанден канал за пестициди, внасяни като перилни препарати и памперси

Задържани са 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лев

Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха установени от митническите служители на 23 септември 2021 г. при проверка на МП „Капитан Андреево“, вероятно са част от контрабанден канал, действал в продължение на повече от година, показва последващата работа на Агенция „Митници“ по случая, съобщиха от Агенцията.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични пратки, при които е възможно пестициди да са внасяни нелегално, укрити между перилни препарати. Общо 11 от доставките са извършени в периода от август 2020 г. до април 2021 г., а три – в периода от юни до август 2021 г., като петнайсетият превоз е бил задържан.

При почти всички установени случаи е използвано едно и също превозно средство, доставян е сходен обем стока, описана като „перилни препарати, омекотители и памперси“, от изпращач в Турция за получател – юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически контрол чрез Митническо бюро Аерогара София от един и същи служител, за което е възложена дисциплинарна проверка.

Последната петнадесета доставка от 23 септември 2021 г. е задържана на МП „Капитан Андреево“ за щателна митническа проверка. По време на контролните действия, при пролъчване с рентген и при последвалата физическа проверка, митническите служители установяват, че в кашоните зад т. нар „тапа“ от омекотители се превозват препарати за растителна защита.

Задържани са 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг различни видове и марки препарати за растителна защита за над 321 000 лева. За задържаната доставка е образувано досъдебно производство от разследващ митнически служител от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

С проверката си митническите служители на практика неутрализират контрабандния канал, а при последващи действия са идентифицирани лица, за които са предполага, че имат отношение към трафика на нелегални препарати за растителна защита. Работата по последващата проверка на доставките продължава.

Снимка: Агенция “Митници”