Прокуратурата проверява Кирил Петков заради гражданството

Проверката е образувана още на 24 август по сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение

Специализираната прокуратура проверява казуса с гражданството на Кирил Петков. Това каза пред сайта „Сега“ говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Проверката е образувана още на 24 август по сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданин.

„На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд“, обяви след това и прокуратурата в специално съобщение по темата.

Вчера Конституционният съд публикува документите, пратени от институциите по делото, водено в КС срещу президентския указ за назначаването на Петков като служебен министър. Сред тях е декларацията, подписана от Петков в президентството, че няма друго гражданство освен българското и отговаря на конституционните условия да е министър. Тя е с дата 10 май. В нея има текст: „Известно ми е, че за деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс“. Този текст гласи, че „който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева“.

Според канадските власти Петков не е канадски гражданин от 20 август. Той обаче твърди, че не е още от 21 април, когато е заявил отказа си пред тамошните институции. Затова и към момента на назначаването му за служебен министър е бил само с българско гражданство.

Юристи, с които „Сега“ разговоря, смятат, че в казуса дали има извършено документно престъпление трябва да се изясни дали президентът е орган на власт, както и дали подписаната от него декларация се дава по силата на закон.

Подобни статии

Радев откри предизборната си кампания

Той избра да тръгне към Черни връх от хижа „Алеко“ Румен Радев...

Още в катергорията

Радев откри предизборната си кампания

Той избра да тръгне към Черни връх от хижа...

Времето – 17 октомври 2021 г.

Днес облачността ще е значителна, на отделни места с...