Протести срещу зеления сертификат в цялата страна, центърът на София е блокиран

Бунтът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на зелените сертификати е дискриминационна и задълбочава икономическата криза

Асоциации на заведенията и туристическия бранш организират днес национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“.

Протестът се провежда в 28 града в цялата страна.

В София недоволните започнаха се събират на Орлов мост и след това тръгнаха по бул. „Цар Освободител“ към министерството на здравеопазването.

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на зелените сертификати е дискриминационна и, освен че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения ще блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра – това до Баня Старинна.

Протестно шествие срещу изискването за зелен сертификат започна и в Бургас.

Около стотина души се събраха на протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Ресторантьори и техните служители настояват за незабавната отмяна на зеления сертификат, тъй като той ги поставял в крайно неблагоприятна ситуация и изправял на ръба на фалита, предава Флагман.бг.

Те искат за отлагане на това изискване до достигането на по-голям брой ваксинирани в България. Друго предложение е да се признае тестът за антитела. В момента ресторантьорите поеха по мирно шествие в посока ул. „Христо Ботев“, а крайната точка ще е сградата на Областната управа на Бургас, където в 15:30 ч. ще заседава Регионалният противоепидемичен щаб.

В Плевен протестното шествие е планирано за 15 часа от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен.

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от противоепидемичните мерки е организиран пред сградата на регионалната здравна инспекция от 15 часа.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите и на засегнатите от зеления сертификат бизнеси ще блокира движението от 15 до 18 часа от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница.

В Ловеч за втори пореден ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите организира протест пред сградата на областната администрация.

Кадър: novini.bg

Подобни статии

Божанков: Опозицията в БСП е на „играещите хоро“, те не искаха оставката на Гешев

Ако някой излезе извън формата на коалицията, която преговаря за ново...

Още в катергорията

Божанков: Опозицията в БСП е на „играещите хоро“, те не искаха оставката на Гешев

Ако някой излезе извън формата на коалицията, която преговаря...

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно събрание на 3 декември

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 47-ото Народно...

Започват разговорите за разпределяне на министерствата в новия кабинет

Кирил Петков очаква да има редовно правителство до Коледа Очаква...