Протестна вълна в Италия срещу задължителния Зелен пропуск (ВИДЕО)

С лозунги „Не на Зеления пропуск“, „Не на дискриминацията“, „Никакъв пасаван, за да се ходи на работа“, работници от цялата страна изразяват недоволството си срещу задължението да имат зелен пропуск

От днес в Италия Зеленият Covid пропуск е задължителен във всички трудови сфери. Това предизвика протестна вълна в цялата страна, организирана от синдикати и асоциации. Поради евентуални намеси на десни екстремисти силите на реда се намират в готовност, предава БНР.

Пристанищни работници и служители на най-големите пристанища в Италия начело с Триест излязоха на протест, като възнамеряват да продължат, докато зеленият Covid пропуск не бъде отменен. Последваха ги Генуа и Анкона.

Протестни митинги и шествия има в цялата страна в големи и по-малки градове, на островите Сардиния и Сицилия. С лозунги „Не на Зеления пропуск“, „Не на дискриминацията“, „Никакъв пасаван, за да се ходи на работа“, трудещите се изразяват недоволството си срещу задължението да имат зелен пропуск.

 

„Как се чувствам ли? Като човек, на когото са му отнели първото човешко право – това да работи. От шестнайсет годишна работя и изкарвам пари, първо помагах на родителите си, сега издържам съпруга и сина си. Но днес държавата ми заявява, че вече нямам право да работя. Италия се основаваше на труда, явно вече не е така,“ сподели протестираща жена.

Протестът отбеляза исторически факти: пред военновъздушната база Сигонела в Сицилия, представители на военновъздушните сили по мирен начин изразиха несъгласието си за Зелен пропуск.

От новия синдикат на карабинерите (NSC) съобщиха, че главното командване издало заповед всички карабинери без Зелен пропуск да напуснат жилищните помещения смятани за работни – безпрецедентен случай и за историческия корпус от силите на реда.

До края на деня трябва да се проведе протестен митинг срещу зеления пропуск и в Рим.

Подобни статии

В Италия зоват: Ваксинирайте децата си, страничните ефекти са нулеви

„Не се колебайте, ваксинирайте ги срещу COVID-19. Само по този начин...

Още в катергорията

В Италия зоват: Ваксинирайте децата си, страничните ефекти са нулеви

„Не се колебайте, ваксинирайте ги срещу COVID-19. Само по...

Лавров: Русия чака решение на най-важния въпрос

Американското правителство даде своите отговори, като няма положително решение...

Пекин призова САЩ да се отнесат сериозно към опасенията на Русия за сигурността

Според китайската страна е необходимо да се изостави манталитета...